Helge Skår

45

Hvorfor kaller norske medier Bolsonaro systematisk for høyre-populist?

Ikke umulig at Bolsonaro-styret vil ha ulemper. Men har en glømt hvorfor Brasil valgte han?

Publisert: 20. mar 2019

Brasil sin nye president blir systematisk kalt populist av Nrk og mange norske medier. Populist-begrepet utvannes når det systematisk brukes for å karakterisere folk en er uenig med. Det brukes gjerne som en hersketeknikk av styresmaktene, heller enn som et begrep med saklig grunnlag ut fra nærmere angitte kriterier. 

 I Norge bruker bl.a. Erna Solberg uttrykket mot Trygve M.S. Vedum. Bidrar det til en konstruktiv debatt?

Indirekte framstår det som bl.a. Nrk forsvarer det gamle regimet i Brasil, gjennomsyra av korrupsjon. Den seksuelle relativismen så òg ut til å ha gått betydelig lenger enn i Norge; fra tillatelse til promotering og krampaktig normalisering. Jeg har ikke fulgt debatten i Brasil direkte, men via kona som dro til ambassaden 2 ganger for å stemme. Opprøret mot det gamle styret var massivt, det kunne ikke fortsette. Bolsonaro var alternativet. Som engasjert i Senterpartiet skjønner jeg at de burde hatt et sentrumsalternativ, og at Brasil nå på en del områder har gått fra en ytterlighet til en annen. Men "høyre-populist" er et såpass negativt ladd begrep at en lurer på hvorfor ikke det gamle styret like systematisk karakteriseres med "korrupte banditter". Stoler de på at brasilianske medier alltid gir ei balansert og sann framstilling? Er det riktig å sammenligne den nasjonalismen Trump og Bolsonaro har, med den som fins i langt mer rase-homogene land i Europa? Er nasjonalfølelse og økonomisk proteksjonisme nødvendigvis negativt? 

Bruken av det stigmatiserende uttrykket "høyre-populist" tar fokuset vekk på hva Bolsonaro faktisk gjør og ikke gjør politisk, på godt og vondt. I mange valgkamper er det mye skittkasting fra begge sider. Hvor grundig sjekker norke medier påstandene fra de ulike sidene i Brasil? Kristelig sett framstår Bolsonaro som langt mer truverdig enn Trump. En kan gjerne finne likhetstrekk mellom de 2, men det er ganske store forskjeller òg. 

I motsetning til tidligere opponenter i Brasil, overlevde Bolsonaro attentatet. Trur norske medier at de tidligere styresmaktene i Brasil var godheta sjøl? Har de glømt skandalene rundt fotball-VM og OL? Og mye annet rart.....


https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-10-27/gays-for-bolsonaro-why-many-will-overlook-his-homophobic-rants

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Pride har nådd sin peak
av
Tonje Gjevjon
20 dager siden / 8199 visninger
Vi som ikkje forstår Pride
av
Emil André Erstad
21 dager siden / 6176 visninger
Sangens elv stopper opp
av
Harald Bjørkøy
15 dager siden / 3324 visninger
Isolerte menigheter
av
Vårt Land
10 dager siden / 2568 visninger
Det er normalt å bli eldre
av
Magne Nylenna
18 dager siden / 2125 visninger
Sant og usant fra Lomheim
av
Merete Thomassen
6 dager siden / 1791 visninger
KRIK og samlivsteologien
av
Aksel Johan Lund
rundt 1 måned siden / 1744 visninger
En verdig død for alle
av
Marie Aakre
8 dager siden / 1658 visninger
Oase og snever kritikk
av
Vårt Land
4 dager siden / 1595 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere