Lederartikkel Vårt Land

Faktisk helt feil

Redaktører skal sjekke fakta, ikke klage over at fakta bli sjekket.

Publisert: 19. mar 2019  /  717 visninger.

Det har oppstått en underlig debatt etter at det ble kjent at Facebook betaler nettstedet Faktisk.no for bruk av deres faktasjekker. Artikler som Faktisk.no mener inneholder direkte feilaktige eller omstridte påstander flagges av Facebook når brukere prøver å dele dem.

I enkelte deler av norsk presse framstilles dette som en slags sensur. Slike uttalelser viser at det er behov for mer presisjon i norsk presse.


Det er ikke sensur når fakta sjekkes, eller når omstridte saker flagges på Facebook. Omstridte ytringer kan fortsatt deles, brukeren blir bare påminnet om at det er flere sider ved saken. Redaktører i Venezuela, Kina og Russland ville muligens hevet øyebrynene hvis de så hva som defineres som sensur i Norge. Det er også feil når det hevdes at her blander Faktisk.no seg inn om en slags overredaktør, og påvirker avisens spredning av redaksjonelt materiale.

Situasjonen er at norske redaktører aldri har hatt kontroll over distribusjonen av deres innhold i sosiale medier. En nyhetssak sin spredning på Facebook avgjøres av klikktall, lesetid, likes, kommentarer og lignende, ikke av norske redaktører. At Facebook nå supplerer sine distribusjonsalgoritmer med en menneskelig, faglig og faktaorientert vurdering er bare gode nyheter for norske publisister.


Dette betyr ikke at en faktasjekker er et ufeilbarlig sannhetsministerium, og det er fritt fram for å starte konkurrerende tjenester hvis man er misfornøyd.

Det hevdes også at faktasjekkere bør holde seg unna «politisk retorikk». Men retorikk kan ikke eksistere frikoblet fra fakta. Det er et gode for samfunnsdebatten hvis retoriske poeng som baserer seg på feil faktum tilbakevises, i stedet for å heies fram av delinger og likes.

De siste års avsløringer av hvordan falske nyheter påvirker samfunnsdebatten forteller oss at vi trenger mer redigering på sosiale medier, ikke mindre. Det er uheldig for kampen om et bedre offentlig ordskifte at ikke alle norske publisister ser dette. Redaktører skal sjekke fakta, ikke klage over at fakta bli sjekket.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 1 måned siden / 3285 visninger
Sover heile regjeringa?
av
Lisbeth Marie Austnes
10 dager siden / 1215 visninger
Nei, Lægdene, vi er ikke i mot kvinner
av
Mikael Bruun
rundt 1 måned siden / 1057 visninger
Når fest blir dom
av
Kristine Sandmæl
16 dager siden / 876 visninger
Er jeg rett kalt prest?
av
Julie Schjøth-Jovik
8 dager siden / 803 visninger
Takk og farvel, KrF
av
Kristofer Olai Ravn Stavseng
8 dager siden / 617 visninger
Det viktigste er et godt arbeidsmiljø
av
Martin Enstad
20 dager siden / 558 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
3 måneder siden / 499 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere