Lederartikkel Vårt Land

Faktisk helt feil

Redaktører skal sjekke fakta, ikke klage over at fakta bli sjekket.

Publisert: 19. mar 2019  /  706 visninger.

Det har oppstått en underlig debatt etter at det ble kjent at Facebook betaler nettstedet Faktisk.no for bruk av deres faktasjekker. Artikler som Faktisk.no mener inneholder direkte feilaktige eller omstridte påstander flagges av Facebook når brukere prøver å dele dem.

I enkelte deler av norsk presse framstilles dette som en slags sensur. Slike uttalelser viser at det er behov for mer presisjon i norsk presse.


Det er ikke sensur når fakta sjekkes, eller når omstridte saker flagges på Facebook. Omstridte ytringer kan fortsatt deles, brukeren blir bare påminnet om at det er flere sider ved saken. Redaktører i Venezuela, Kina og Russland ville muligens hevet øyebrynene hvis de så hva som defineres som sensur i Norge. Det er også feil når det hevdes at her blander Faktisk.no seg inn om en slags overredaktør, og påvirker avisens spredning av redaksjonelt materiale.

Situasjonen er at norske redaktører aldri har hatt kontroll over distribusjonen av deres innhold i sosiale medier. En nyhetssak sin spredning på Facebook avgjøres av klikktall, lesetid, likes, kommentarer og lignende, ikke av norske redaktører. At Facebook nå supplerer sine distribusjonsalgoritmer med en menneskelig, faglig og faktaorientert vurdering er bare gode nyheter for norske publisister.


Dette betyr ikke at en faktasjekker er et ufeilbarlig sannhetsministerium, og det er fritt fram for å starte konkurrerende tjenester hvis man er misfornøyd.

Det hevdes også at faktasjekkere bør holde seg unna «politisk retorikk». Men retorikk kan ikke eksistere frikoblet fra fakta. Det er et gode for samfunnsdebatten hvis retoriske poeng som baserer seg på feil faktum tilbakevises, i stedet for å heies fram av delinger og likes.

De siste års avsløringer av hvordan falske nyheter påvirker samfunnsdebatten forteller oss at vi trenger mer redigering på sosiale medier, ikke mindre. Det er uheldig for kampen om et bedre offentlig ordskifte at ikke alle norske publisister ser dette. Redaktører skal sjekke fakta, ikke klage over at fakta bli sjekket.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Pride har nådd sin peak
av
Tonje Gjevjon
25 dager siden / 8350 visninger
Vi som ikkje forstår Pride
av
Emil André Erstad
26 dager siden / 6304 visninger
10 grunner for ikke å delta i Pride-parader
av
Øivind Benestad
rundt 1 måned siden / 6031 visninger
Sangens elv stopper opp
av
Harald Bjørkøy
20 dager siden / 3362 visninger
Isolerte menigheter
av
Vårt Land
15 dager siden / 2632 visninger
Det er normalt å bli eldre
av
Magne Nylenna
23 dager siden / 2162 visninger
Sant og usant fra Lomheim
av
Merete Thomassen
11 dager siden / 1970 visninger
Oase og snever kritikk
av
Vårt Land
9 dager siden / 1726 visninger
En verdig død for alle
av
Marie Aakre
13 dager siden / 1711 visninger
Den tunge arven
av
Ingrid Nyhus
9 dager siden / 1564 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere