Lederartikkel Vårt Land

De som­ ­polariserer

Det er ikke bare debatt­klimaet som blir ødelagt når r­etorikken blir uforsonlig. Det finnes mennesker som er villig til å gå enda lenger.

Publisert: 18. mar 2019

I slutten av november hadde teaterforestillingen Ways of Seeing premiere på Black Box teater i Oslo. Her var ett av virkemidlene videoer fra detaljer på huset til blant annet justisminister Tor Mikkel Wara. Samboeren til Wara, Laila Anita Bertheussen ­rykket kraftig ut mot filmingen og kalte den «et hensynsløst og grovt overtramp». Hun anmeldte også ­teatret til politiet.

Mindre enn en uke etter premieren startet ­angrepene mot familien Waras hjem. Huset ble ­tagget ned med påskriften «rasisist», bilen ble påmalt et hakekors og forsøkt påtent flere ganger, det samme ble huset. Politiets bombegruppe måtte rykke ut etter trusselbrev. Da bilen nok en gang ble påtent i mars, rykket statsminister Erna Solberg ut og kritiserte teaterstykket for å «gjøre det enda mer belastende å være politiker».

Torsdag i forrige uke fikk saken en ny og uventet vending, da Waras samboer ble siktet for å ha tent på familiens egen bil. Senest i går uttalte PST – ­etter ­omfattende etterforskning – at mistankegrunnlaget mot Bertheussen ikke er svekket. Bertheussen erkjenner ikke forholdet og stiller seg uforstående til siktelsen.

Saken har slått ned som en bombe i det politiske Norge, og flere kommentatorer tviler på at Wara kommer tilbake i stillingen som justisminister. Det er viktig å understreke at Bertheussen må anses som uskyldig inntil det motsatte eventuelt blir bevist i retten.

Uansett gjerningsperson, viser saken først og fremst hvilke alvorlige konsekvenser det får når politikere velger polarisering og mistenkelig­gjøring i stedet for å bygge tillit mellom grupper i sam­funnet. Selv om Wara selv har vært relativt forsiktig i sine uttalelser, har Fremskrittspartiets retorikk mot innvandrere skapt sterke motsetninger. Det har en ­rekke ganger vært advart mot at dette kan få uheldige konsekvenser.

Nå ser vi dette i praksis. For det er ikke bare ­debattklimaet som blir ødelagt når retorikken blir uforsonlig. Vi må ta inn over oss at det finnes ­mennesker som er villig til å gå enda lenger. Dette handler ikke bare om at vi trenger å forstå hver­andre, det handler om at Norge blir mer utrygt ­dersom ­spiralen av polarisering fortsetter. Politikerne bør derfor være de første til å besinne seg.

5 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere