Lederartikkel Vårt Land

De som­ ­polariserer

Det er ikke bare debatt­klimaet som blir ødelagt når r­etorikken blir uforsonlig. Det finnes mennesker som er villig til å gå enda lenger.

Publisert: 18. mar 2019  /  981 visninger.

I slutten av november hadde teaterforestillingen Ways of Seeing premiere på Black Box teater i Oslo. Her var ett av virkemidlene videoer fra detaljer på huset til blant annet justisminister Tor Mikkel Wara. Samboeren til Wara, Laila Anita Bertheussen ­rykket kraftig ut mot filmingen og kalte den «et hensynsløst og grovt overtramp». Hun anmeldte også ­teatret til politiet.

Mindre enn en uke etter premieren startet ­angrepene mot familien Waras hjem. Huset ble ­tagget ned med påskriften «rasisist», bilen ble påmalt et hakekors og forsøkt påtent flere ganger, det samme ble huset. Politiets bombegruppe måtte rykke ut etter trusselbrev. Da bilen nok en gang ble påtent i mars, rykket statsminister Erna Solberg ut og kritiserte teaterstykket for å «gjøre det enda mer belastende å være politiker».

Torsdag i forrige uke fikk saken en ny og uventet vending, da Waras samboer ble siktet for å ha tent på familiens egen bil. Senest i går uttalte PST – ­etter ­omfattende etterforskning – at mistankegrunnlaget mot Bertheussen ikke er svekket. Bertheussen erkjenner ikke forholdet og stiller seg uforstående til siktelsen.

Saken har slått ned som en bombe i det politiske Norge, og flere kommentatorer tviler på at Wara kommer tilbake i stillingen som justisminister. Det er viktig å understreke at Bertheussen må anses som uskyldig inntil det motsatte eventuelt blir bevist i retten.

Uansett gjerningsperson, viser saken først og fremst hvilke alvorlige konsekvenser det får når politikere velger polarisering og mistenkelig­gjøring i stedet for å bygge tillit mellom grupper i sam­funnet. Selv om Wara selv har vært relativt forsiktig i sine uttalelser, har Fremskrittspartiets retorikk mot innvandrere skapt sterke motsetninger. Det har en ­rekke ganger vært advart mot at dette kan få uheldige konsekvenser.

Nå ser vi dette i praksis. For det er ikke bare ­debattklimaet som blir ødelagt når retorikken blir uforsonlig. Vi må ta inn over oss at det finnes ­mennesker som er villig til å gå enda lenger. Dette handler ikke bare om at vi trenger å forstå hver­andre, det handler om at Norge blir mer utrygt ­dersom ­spiralen av polarisering fortsetter. Politikerne bør derfor være de første til å besinne seg.

5 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Pride har nådd sin peak
av
Tonje Gjevjon
25 dager siden / 8350 visninger
Vi som ikkje forstår Pride
av
Emil André Erstad
26 dager siden / 6304 visninger
10 grunner for ikke å delta i Pride-parader
av
Øivind Benestad
rundt 1 måned siden / 6031 visninger
Sangens elv stopper opp
av
Harald Bjørkøy
20 dager siden / 3362 visninger
Isolerte menigheter
av
Vårt Land
15 dager siden / 2632 visninger
Det er normalt å bli eldre
av
Magne Nylenna
23 dager siden / 2162 visninger
Sant og usant fra Lomheim
av
Merete Thomassen
11 dager siden / 1970 visninger
Oase og snever kritikk
av
Vårt Land
9 dager siden / 1726 visninger
En verdig død for alle
av
Marie Aakre
13 dager siden / 1711 visninger
Den tunge arven
av
Ingrid Nyhus
9 dager siden / 1564 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere