Leder

Streik uten gyldig fravær

Når man går til kamp mot systemet, ser det rart ut å be det samme systemet om tillatelse for opprøret.

Torsdag og fredag streiket flere tusen skoleelever rundt om i landet mot regjeringens klimapolitikk. Fredag 22. mars er det varslet enda større demonstrasjoner, i Norge og internasjonalt. Som en symbolsk frontfigur står svenske Greta Thunberg (16), som startet det hele alene i fjor.

Bør streiken gi gyldig fravær? Det har vært debatten de seneste dagene. Torsdag skrev NRK at 16 av 18 fylkeskommuner har besluttet ikke å gi gyldig fravær til videregående elever som deltar i streiken. Kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) forsvarte dette i debatt med Hulda Holtvedt i Grønn Ungdom.

Holtvedt mener at regjeringen bør «heie på klimastreikerne» og støtte at det gis gyldig fravær for denne streiken. Motstanderne vektlegger at godkjenning av denne streiken vil være prinsipielt vanskelig. For hva skal man støtte eller ikke støtte i neste omgang? Når er målet «gyldig» nok?

Det er vanskelig å være kategorisk i spørsmål om slike former for sivil ulydighet. Vi er alle avhengige av at normer og regler stort sett følges – slik skaper vi det vi kaller samfunn. Likevel støtter vi skolestreik­erne. Man kan alltids argumentere for at det ikke er konstruktivt å streike, og at de unge heller bør holde seg på skolebenken for slik å klekke ut morgendagens løsninger, i samfunnsfag- og fysikktimen. Men dette er en «voksen» argumentasjon som ikke holder: For de voksne har selv gjort disse tingene på skolen, og det er de som har frambrakt dette uføret.

Samtidig vil vi oppfordre de unge til ikke å bry seg om hvorvidt de får gyldig fravær eller ikke. For det første er det strategisk klokt: Det viser at de er villige til å gjøre reelle offer, og det forhindrer beskyldninger om «blindpassasjerer» i streiken, altså likegyldige elever som bare vil slippe matteundervisning.

For det andre er faktisk denne streiken større enn vitnemålet. Elevene sier selv at de streiker fordi den verden de skal rustes til å møte gjennom skolegangen, vil være mer eller mindre ødelagt på grunn av klimaendringene. Når man går til kamp mot systemet, ser det rart ut å be det samme systemet om tillatelse for opprøret: Ikke be de voksne om tillatelse når det er de som skal be dere om tilgivelse.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder