Lederartikkel Vårt Land

Tragedien på New Zealand

Når inn­vandrings-grupper flytter seg på tvers av ­kontinenter oppstår kulturelle brytninger. Det må vi forholde oss til.

Publisert: 15. mar 2019

Fredag våknet vi til den tragiske nyheten om at to moskeer i Christchurch i New Zealand hadde blitt rammet av terror. 49 personer ble drept og rundt 20 alvorlig skadd under angrepet, som fant sted da fredagsbønnen skulle begynne.

Gjerningsmannen er ifølge Australias statsminister en «ekstremistisk, høyrevridd, voldelig ­terrorist» fra Australia som dro til New Zealand for å planlegge og utføre angrepene. I et manifest som er lagt ut på nettet hevder han at han ønsker å skape splittelse mellom «det europeiske folket og inn­trengerne», og at han frykter et «folkemord på ­hvite» på grunn av lav fødselsrate og høy innvandring.

De seneste årene har religiøse mål blitt stadig mer utsatt for terror. Det skyldes i stor grad at både ­islamister og høyreekstreme, til tross for ­forskjellene mellom dem, ser seg tjent med å fremme et verdens­bilde spunnet rundt illusjonen om at det nå ­kjempes en krig mellom den kristne og muslimske kultursfæren.

I en tid mange opplever som uoversiktlig og ­fremmedgjørende, kan et slikt konfliktbilde gi ­enkelte en følelse av overblikk, mening og hensikt. Og dessverre – for enkelte – medvirke til en radikalisering som får tragiske ­utfall. For å forebygge dette må vi diskutere ­bekymringene knyttet til ­religion, innvandring og ­kulturforskjeller på en saklig og ­ordentlig måte. Når innvandrings­grupper flytter seg på tvers av kontinenter oppstår kulturelle brytninger. Religiøse og kulturelle praksiser man før ikke kjente til seg til, blir synlige hverdagen vår. Det må vi forholde oss til.

Men dette betyr ikke at det pågår en sivilisasjons­krig mellom vestlige og muslimer. Krigen foregår ­mellom dem som møter ethvert menneske med ­respekt, og de som velger intoleransen. Og denne krigen foregår dypt inne i hver og en av oss.

Fredag ettermiddag satte politiet inn sikkerhets­tiltak rundt moskeer i flere norske byer, før fredags­bønnen. Det er klokt. Fra tidligere sammenlignbare terror­angrep vet vi at diskusjonsforum på nettet ofte ­spiller en sentral rolle i radikaliserings­prosesser. Våre tanker og bønner går til ofrene og deres etterlatte i Christchurch, som har måttet lide for en meningsløs ugjerning.

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Pride har nådd sin peak
av
Tonje Gjevjon
20 dager siden / 8199 visninger
Vi som ikkje forstår Pride
av
Emil André Erstad
21 dager siden / 6176 visninger
Sangens elv stopper opp
av
Harald Bjørkøy
15 dager siden / 3324 visninger
Isolerte menigheter
av
Vårt Land
10 dager siden / 2568 visninger
Det er normalt å bli eldre
av
Magne Nylenna
18 dager siden / 2125 visninger
Sant og usant fra Lomheim
av
Merete Thomassen
6 dager siden / 1791 visninger
KRIK og samlivsteologien
av
Aksel Johan Lund
rundt 1 måned siden / 1744 visninger
En verdig død for alle
av
Marie Aakre
8 dager siden / 1658 visninger
Oase og snever kritikk
av
Vårt Land
4 dager siden / 1595 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere