Torbjørn Greipsland

109

Å ha det kristne verdensbildet gir en fordel

– Kirken har ingen privilegert innsikt i politiske spørsmål, sier Tron Fagermoen, førstelektor i diakoni og ekklesiologi ved MF Vitenskapelig Høyskole, til Vårt land.

Publisert: 14. mar 2019


Nå er Fagermoens hovedtema hvilket språk kirken skal bruke. Men uansett de vurderinger som gjøres og som Fagermoen arbeider med slik det også er omtalt i intervju på mf.no/nyhet, vil det vi mener og sier ha sammenheng med vår tro eller vårt livssyn.

Når jeg derfor oppfatter det som at Fagermoen mener at kristne ikke har en bedre innsikt enn de som ikke tror på Gud, og jeg forstår på Fagermoen at det er riktig oppfattet,  synes  jeg denne historien har interesse.

I 1997 hadde jeg et intervju for KPK med Anne-Lise Bakken, tidligere stortingsrepresentant for Ap og statsråd. Hun var på begynnelsen av 80-tallet leder for Det Kriminalforebyggende Råd. Da uttalte hun:

”Hvis bare de materielle forhold i samfunnet blir bedre for de fattigste, og forholdene mer like, vil kriminaliteten forsvinne”.

På spørsmål om hun mente det samme nå, i 1997, svarte hun:

”Nei, jeg gjør ikke det. Jeg har erfart at forholdet er mer komplisert enn som så. Det jeg den gang hadde registrert, var at det i fengslene var mange som kom fra dårlige kår. Senere har vi sett at også personer i gode stillinger og med god økonomi blir forbrytere. Er mulighetene der for vinningsforbrytelser, så benytter også velstående mennesker seg av den. Det ser vi blant annet innen databransjen”.

Jeg kan vanskelig tenke meg at en som har et menneskesyn likt det apostelen Paulus beskriver i Romerbrevet 7, 18-19: «For jeg vet at i meg, det vil si i mitt kjøtt og blod, bor det ikke noe godt. Viljen har jeg, men å fullføre det gode makter jeg ikke. Det gode som jeg vil, gjør jeg ikke, men det onde som jeg ikke vil, det gjør jeg», kunne si det samme som Anne-Lise Bakken sa i det først siterte. For hun regnet tydeligvis ikke med andre krefter enn de materielle, og sa hennes syn var preget av og styrt av hennes ideologiske oppfatning, den som var det vanlige innen den sosialdemokratiske bevegelsen den gang.  

Dermed kunne de ikke sette inn nødvendige og gode tiltak for årsaken til kriminaliteten som de oppga, var mangelfull, den var feil, i alle fall delvis feil. For Bibelen er klar på at det finnes en kjærlig Gud og en ond motstander, satan, som er kommet for å røve og ødelegge.

Nå betyr ikke det at kristne tar bedre avgjørelser enn ikke-troende i alle saker, men man burde ha et bedre utgangspunkt for å gjøre det.

5 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Bli i kirken, Märtha Louise!
av
Vårt Land
5 dager siden / 4744 visninger
Fra utskudd til kraft?
av
Vårt Land
16 dager siden / 4730 visninger
Slutt å gjøre kirken kul!
av
Merete Thomassen
5 dager siden / 2474 visninger
Bekreftet allerede
av
Joanna Bjerga
21 dager siden / 2294 visninger
Befri oss fra 1. mai
av
Ole Jakob Warlo
19 dager siden / 1771 visninger
Barns frihet til å velge
av
Berit Hustad Nilsen
6 dager siden / 1706 visninger
Hauge og Marx
av
Vårt Land
18 dager siden / 1494 visninger
Biskoper som blir realpolitikere
av
Espen Ottosen
11 dager siden / 1323 visninger
Taper-gutta
av
Vårt Land
10 dager siden / 1287 visninger
Kristne som lar seg bruke
av
Vårt Land
6 dager siden / 1113 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere