Lederartikkel Vårt Land

Ritual for skilsmisse

Det danske initiativet er et nyttig bidrag i samtalen om hvordan folkekirken kan forsterke og fornye sin relevans for mennesker som ellers opplever at terskelen er høy.

Publisert: 13. mar 2019

Tirsdag kveld sist uke var et titalls mennesker i Godthaabskirken i København vitner til at sokneprest Peter Nejsum prøvde ut et «skilsmisseritual» han har utformet selv. Avisen Kristeligt dagblad beskriver hvordan en 71 år gammel kvinne knelte ved alteret, mens presten ba en bønn som begynte med ordene: «Jesus Kristus, Vår Herre. Vi kommer til deg fordi den kjærligheten vi lovet hverandre og de drømmene vi hadde, ikke ble det de skulle.»

I fjor ble 9.545 ektepar skilt i Norge. Det er omtrent halvparten av antallet ekteskap som ble inngått. I gårsdagens Vårt Land forklarte Nejsum at motivasjonen er å utfordre den danske folkekirkens ­tendens til å innrette seg rundt det han kaller «normal-biografien», hvor man «blir døpt, konfirmert, gift, får barn, som blir døpt og så videre». Soknepresten etter­lyser en kirke som i større grad rommer ­menneskers ufullkommenhet.

Det er kommet innvendinger mot forslaget i den danske debatten. En av dem er at selve løftet i vigselsritualet vil lyde noe hult dersom man også har et ritual for dem som kommer til kort. Det er en innvending vi ikke har så stor sans for. Kristendommens utgangspunkt er at alle mennesker kommer til kort, hele tiden. Evangeliet er svaret på dette: Nåde, tilgivelse og kraft til å leve et nytt liv. Er det noe tidspunkt dette budskapet skal formidles på, er det når mennesker rammes av kriser og omveltninger i livet.

Det kan selvsagt også reises innvendinger mot å ha et ritual for alle mulige livssituasjoner. Kirken er uansett åpen for mennesker som har det vanskelig, og hvem som helst kan be om en samtale med ­presten, som følges av bønn og tilsigelse av ­syndenes forlatelse.

På den annen side: Selv om både medlemstall og oppslutningen om dåp og vigsler går ned i det ­norske samfunnet, ser vi stadige eksempler på at det fortsatt er viktig for mange mennesker å ha kontakt med kirken ved livets skjellsettende anledninger. Det er større sjanse for at et tilbud brukes dersom det ­finnes, enn hvis det ikke finnes.

Så vidt vi vet foreligger det ingen konkrete initiativ om et slikt ritual i Norge. Men det danske initiativet er et nyttig bidrag i samtalen om hvordan folkekirken kan forsterke og fornye sin relevans for mennesker som ellers opplever at terskelen er høy.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Sjelesørgeren Alf Gjøsund
av
Vebjørn Selbekk
21 dager siden / 5194 visninger
Religiøs fyllefest på Visjon Norge
av
Levi Fragell
30 dager siden / 3194 visninger
Hva KRIK er og skal være
av
Bjørnulf Tveit Benestad
22 dager siden / 2351 visninger
Snevert om synd
av
Torunn Båtvik
29 dager siden / 2213 visninger
Støre-saken: Blodtåke i NRK
av
Vårt Land
19 dager siden / 1782 visninger
KRIK ved et veiskille
av
Øivind Benestad
24 dager siden / 1761 visninger
KRIKs spagat
av
Vårt Land
21 dager siden / 1744 visninger
En løsning som inkluderer
av
Berit Hustad Nilsen
17 dager siden / 1677 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere