Dag Olav Vrålstad

2

Respons til Austveg og Olsen, ad fosterets rettigheter

Publisert: 11. mar 2019

Austveg og Olsen fra Sex og Politikk etterlyser et skille "mellom fakta og meninger" i abortdebatten. Deretter avfeier de problemstillingen rundt fosterets rettigheter i to kjappe avsnitt. Fosteret har ingen rettigheter, skriver de, fordi man ikke fant det mulig å skrive noe om det i de universelle menneskerettighetene. Hadde det vært så enkelt ville jo hele abortdebatten vært opp og avgjort for mange tiår siden.

Å hevde at fosteret ikke har rettigheter er selvsagt ikke fakta, men en mening, så her går debattantene rett i sin egen felle. Videre er det en mening som er ekstrem. Hvis fosteret var rettighetsløst, kunne - burde! - man ha fri abort frem til fødselstidspunktet. Heldigvis er det få som deler denne meningen, noe som reflekteres i lovgivning og praksis i de fleste vestlige land.

Den norske abortloven, for eksempel, er et godt eksempel på et kompromiss mellom kvinnens rettighet til selvbestemmelse, versus fosterets rett til beskyttelse og liv. Derfor valgte man å innvilge fri abort til uke 12, og så gradvis innskrenket abortadgang de neste ukene. I siste halvdel av svangerskapet er fosteret praktisk talt ukrenkbart.

Et annet eksempel fra hjemlige forhold: i Norge er det også slik at gravide som ruser seg kan bli lagt inn på institusjon for tvungen avrusning. Det skjer ikke av hensyn til kvinnen, men for å skåne barnet fra å bli født med abstinenser. Hvis fosteret var rettighetsløst ville et slikt tiltak vært absurd.

Overskriften på Austveg og Olsens innlegg er "en mer respektfull abortdebatt." En slik debatt krever at man ikke hopper bukk over de vanskeligste spørsmålene. Dessverre gjenstår stadig det store dilemmaet: kvinnens råderett over egen kropp mot fosterets rett til liv.

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Bli i kirken, Märtha Louise!
av
Vårt Land
7 dager siden / 4994 visninger
Fra utskudd til kraft?
av
Vårt Land
18 dager siden / 4756 visninger
Slutt å gjøre kirken kul!
av
Merete Thomassen
7 dager siden / 2620 visninger
Bekreftet allerede
av
Joanna Bjerga
23 dager siden / 2310 visninger
Befri oss fra 1. mai
av
Ole Jakob Warlo
21 dager siden / 1796 visninger
Barns frihet til å velge
av
Berit Hustad Nilsen
8 dager siden / 1760 visninger
Hauge og Marx
av
Vårt Land
20 dager siden / 1516 visninger
Biskoper som blir realpolitikere
av
Espen Ottosen
13 dager siden / 1376 visninger
Taper-gutta
av
Vårt Land
12 dager siden / 1305 visninger
Bryllup med bismak
av
Trond Langen
2 dager siden / 1208 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere