Dag Olav Vrålstad

2

Respons til Austveg og Olsen, ad fosterets rettigheter

Publisert: 11. mar 2019

Austveg og Olsen fra Sex og Politikk etterlyser et skille "mellom fakta og meninger" i abortdebatten. Deretter avfeier de problemstillingen rundt fosterets rettigheter i to kjappe avsnitt. Fosteret har ingen rettigheter, skriver de, fordi man ikke fant det mulig å skrive noe om det i de universelle menneskerettighetene. Hadde det vært så enkelt ville jo hele abortdebatten vært opp og avgjort for mange tiår siden.

Å hevde at fosteret ikke har rettigheter er selvsagt ikke fakta, men en mening, så her går debattantene rett i sin egen felle. Videre er det en mening som er ekstrem. Hvis fosteret var rettighetsløst, kunne - burde! - man ha fri abort frem til fødselstidspunktet. Heldigvis er det få som deler denne meningen, noe som reflekteres i lovgivning og praksis i de fleste vestlige land.

Den norske abortloven, for eksempel, er et godt eksempel på et kompromiss mellom kvinnens rettighet til selvbestemmelse, versus fosterets rett til beskyttelse og liv. Derfor valgte man å innvilge fri abort til uke 12, og så gradvis innskrenket abortadgang de neste ukene. I siste halvdel av svangerskapet er fosteret praktisk talt ukrenkbart.

Et annet eksempel fra hjemlige forhold: i Norge er det også slik at gravide som ruser seg kan bli lagt inn på institusjon for tvungen avrusning. Det skjer ikke av hensyn til kvinnen, men for å skåne barnet fra å bli født med abstinenser. Hvis fosteret var rettighetsløst ville et slikt tiltak vært absurd.

Overskriften på Austveg og Olsens innlegg er "en mer respektfull abortdebatt." En slik debatt krever at man ikke hopper bukk over de vanskeligste spørsmålene. Dessverre gjenstår stadig det store dilemmaet: kvinnens råderett over egen kropp mot fosterets rett til liv.

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Pride har nådd sin peak
av
Tonje Gjevjon
26 dager siden / 8366 visninger
Vi som ikkje forstår Pride
av
Emil André Erstad
27 dager siden / 6320 visninger
10 grunner for ikke å delta i Pride-parader
av
Øivind Benestad
rundt 1 måned siden / 5234 visninger
Sangens elv stopper opp
av
Harald Bjørkøy
21 dager siden / 3367 visninger
Isolerte menigheter
av
Vårt Land
16 dager siden / 2646 visninger
Det er normalt å bli eldre
av
Magne Nylenna
24 dager siden / 2165 visninger
Sant og usant fra Lomheim
av
Merete Thomassen
12 dager siden / 1985 visninger
Oase og snever kritikk
av
Vårt Land
10 dager siden / 1739 visninger
En verdig død for alle
av
Marie Aakre
14 dager siden / 1714 visninger
Den tunge arven
av
Ingrid Nyhus
10 dager siden / 1570 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere