Lederartikkel Vårt Land

Mistanken er nok

Vi må ta den nye svingdørvirksomheten mellom påvirkningsbransjen og politikken på større alvor.

Publisert: 10. mar 2019

Da Cæsars hustru, Pompeia, holdt en fest til ære for gudinnen Kybele, hvor ingen mann fikk være til stede, ble hun mistenkt for å ha latt en mann delta i forkledning. Mistanken var grunnløs – det var slett ingen mann som hadde deltatt i forkledning – men skaden var allerede skjedd. Cæsars hustru kunne ikke engang mistenkes, og Cæsar hadde ikke annet valg å skille seg fra henne.

I forrige uke ble tidligere KrFU-leder Ida Lindtveit Røse (26) ansatt i kommunikasjonsbyrået First House. Samtidig skal hun drive valgkamp for KrF i storfylket Viken, der hun er partiets førstekandidat. Om seks måneder – «når jeg kommer inn i fylkestinget» – går hun tilbake til jobben som heltidspolitiker.


LES MER: Tidligere KrFU-leder Ida Lindtveit Røse er ansatt i First House. Samtidig er hun KrFs førstekandidat i storfylket Viken. 


For ordens skyld gikk hennes nye kollega Ketil Lindseth derfor ut i Klassekampen («Klarer du én hatt, klarer du to», 9. mars) og garanterte at First House «aldri kommer til å påta oss et kundeforhold med Viken.»

Mens hovedpersonen selv anfører at hun vil utvise «full åpenhet om alle forhold.» (Vårt Land 7. mars). Problemet til Ida Lindtveit Røse er at hun kan ha så god orden i sysakene som hun bare vil. Løfter og forsikringer om at hun er i stand til å sjonglere jobbene som lobbyist og valgkamparbeider, er lite verdt når det er habilitetsspørsmålet i seg selv som er problemet.

Akkurat som Pompeia kan ikke Lindtveit Røse sette seg i en stilling der noen kan finne på å mistenke henne. Er det for eksempel andre i First House som på vegne av sine kunder kan få tilgang til informasjon kollegaen har fått gjennom innsikt i konkrete politiske saker og prosesser?

Spørsmålet er kanskje urimelig, men det er et spørsmål like fullt. Og som valgforsker Bernt Aardal minner om: «Habilitet handler om hvorvidt det i det hele tatt kan stilles spørsmål om den rolleblandingen dette innebærer.»

Derfor må vi ta den nye svingdørvirksomheten mellom påvirkningsbransjen og politikken på større alvor, og legge til rette for en grundigere diskusjon om hvor grensene går. For dette er ikke bare et spørsmål om den enkelte politiker og hvorvidt hun eller han har sitt på det rene eller ei.

Til syvende og sist er det et spørsmål om tilliten til våre demokratiske institusjoner.


LES MER: Hverken Ap eller Høyre har regler om at politikere ikke kan komme fra selskaper med hemmelig kundeliste. 

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Bli i kirken, Märtha Louise!
av
Vårt Land
6 dager siden / 4917 visninger
Fra utskudd til kraft?
av
Vårt Land
17 dager siden / 4740 visninger
Slutt å gjøre kirken kul!
av
Merete Thomassen
6 dager siden / 2538 visninger
Bekreftet allerede
av
Joanna Bjerga
22 dager siden / 2301 visninger
Befri oss fra 1. mai
av
Ole Jakob Warlo
20 dager siden / 1783 visninger
Barns frihet til å velge
av
Berit Hustad Nilsen
7 dager siden / 1734 visninger
Hauge og Marx
av
Vårt Land
19 dager siden / 1504 visninger
Biskoper som blir realpolitikere
av
Espen Ottosen
12 dager siden / 1344 visninger
Taper-gutta
av
Vårt Land
11 dager siden / 1291 visninger
Kristne som lar seg bruke
av
Vårt Land
7 dager siden / 1141 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere