Lederartikkel Vårt Land

Voksnes unnfallenhet

Ved å se gjennom fingrene med seksuell trakassering i skolegården, kaster vi ikke bare jentene under bussen. Vi skaper også nye generasjoner menn som ikke forstår hvor grensene går.

Publisert: 8. mar 2019

De tre tenåringene Ea Baklund, Ellisiv Aure og Ella Fyhn vakte denne uken oppsikt med sin kronikk om seksuell trakassering i skolegården. 14-åringene forteller om en hverdag preget av skjellsord, seksualisert atferd og fysisk grenseoverskridelse fra jevnaldrende gutter, uten at voksne griper inn. Ingen ville akseptert å bli kalt billig eller hore på en arbeidsplass, skriver de. Så hvorfor aksepterer vi at ungdommen skal leve med det?

Hvor kommer dette fra? Hvorfor får russegutter det for seg at det er OK å be yngre jenter om seksuelle tjenester for å få plass på russebussen? Hvorfor føles det greit for Bergens-russ å ha en russelåt med tekstlinjer som «Er du tretten, er du med/Når du suger, så gå ned». Hvorfor kaller ungdomsskolegutter jenter for pulbare?

Det kommer fra guttene selv, sier noen. De er fulle av hormoner, og må få det ut på en eller annen måte. La dem rase det av seg, det går nok over. Jentene får bare tåle det.

Og på en måte har de rett: All atferd kommer fra den personen som utfører den. Vi trenger ikke lete etter andre forklaringer enn hormoner. Og derfor er også spørsmålet feil stilt. For vi bør ikke spørre om hvorfor ungdommen trakasserer, men heller: Hvorfor stopper ikke vi voksne ungdommens seksuelle trakassering?

Ungdommer er i en utprøvingsfase der de følger ymse impulser, ser hvor det lander, og justerer atferden etter det. De møter åpenhet eller belønning ved noe atferd og negative konsekvenser og grensesetting ved annen atferd. De orienterer seg og skaper sin egen livsførsel i dialog med sine egne lyster og hvordan samfunnet rundt reagerer når de leves ut. Det er reaksjonene de lærer av.

Når lærere, foreldre og andre voksne ikke er villige til å være det nødvendige, ansvarlige samfunnsspeilet, ikke er villige til å ta den ubehagelige jobben det er å si nei, sette grenser, reagere negativt, er det ikke bare et stort problem for de jentene som atferden går ut over. Det kommer også til å bli et problem for de guttene som ikke får sjansen til å forstå hvordan deres egne handlinger og ordbruk påvirker verden, og dermed heller ikke sjansen til å avlære seg faktene.

Ved å se gjennom fingrene med seksuell trakassering i skolegården, kaster vi ikke bare jentene under bussen. Vi skaper også nye generasjoner menn som ikke forstår hvor grensene går og hvorfor damene blir så sinte på dem når de flørter.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Bli i kirken, Märtha Louise!
av
Vårt Land
6 dager siden / 4917 visninger
Fra utskudd til kraft?
av
Vårt Land
17 dager siden / 4740 visninger
Slutt å gjøre kirken kul!
av
Merete Thomassen
6 dager siden / 2538 visninger
Bekreftet allerede
av
Joanna Bjerga
22 dager siden / 2301 visninger
Befri oss fra 1. mai
av
Ole Jakob Warlo
20 dager siden / 1783 visninger
Barns frihet til å velge
av
Berit Hustad Nilsen
7 dager siden / 1734 visninger
Hauge og Marx
av
Vårt Land
19 dager siden / 1504 visninger
Biskoper som blir realpolitikere
av
Espen Ottosen
12 dager siden / 1344 visninger
Taper-gutta
av
Vårt Land
11 dager siden / 1291 visninger
Kristne som lar seg bruke
av
Vårt Land
7 dager siden / 1141 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere