Verdidebatt

Alkohol og nestekjærlighet

Alkohol er et følsomt tema for mange kristne, av ulike grunner. Jeg håper du kan se hjertet mitt bak dette innlegget. Det er basert på egne erfaringer fra ulike kristne miljøer. Mitt håp er at du kan lese dette med et åpent sinn, og bli mer bevisst på egne valg.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg var i mange år nær venn med en som ikke ønsket og ikke burde drikke alkohol. Vi hadde mange kristne venner, og de fleste drakk. Vennene våre visste at han ikke drakk, og hvorfor, og noen lot være å drikke når de var sammen med ham. Andre ikke. Det var tydelig ubehagelig for ham når vi var i settinger med alkohol, noe som førte til at han ofte valgte å bli hjemme. Dette er det første jeg vil trekke frem; Alkohol kan føre til at noen trekker seg unna, og kan på den måten være ekskluderende. Det er ikke mange sosiale settinger uten alkohol, og da kan det være tøft og vondt om man også møter på det blant de kristne. Er det ikke nettopp der man skal kunne føle seg trygg? Mengden alkohol betyr ikke nødvendigvis noe for om det oppleves ukomfortabelt eller ikke. Man kan heller ikke uten videre «lære» dem som har et vanskelig forhold til alkohol at det går helt fint å ta ett glass. Alkohol kan ha et vanvittig sterkt grep på noen, enten det skyldes eget misbruk eller vonde erfaringer med at andre drikker. Om du ønsker å være god mot disse menneskene, må du møte dem der de er, og ikke der du er. Det er kanskje ikke så mange personer som har et såpass vanskelig forhold til alkohol, men om det er én person, er det ikke verdt å ta hensyn til denne ene?

Det står ikke i bibelen at vi ikke kan drikke alkohol, og det er heller ikke det jeg prøver å si. Det står at vi skal elske hverandre. Det handler ikke bare om å hindre folk som har et alkoholproblem i å «falle utpå» igjen. Det handler om å være inkluderende, og om å sette andre foran seg selv. Det handler om å se enkeltmennesker. Det er kanskje ikke så mange som trenger å bli tatt hensyn til på denne måten, og de som trenger det er kanskje ikke så lette å få øye på. De sier som regel ikke i fra selv. Men jeg vet at de er der.

Jeg vet ikke hvor mange kristne som egentlig tenker over dette. Derfor vil jeg oppfordre deg til å ta stilling til det. Vet du at alle du har rundt deg virkelig er helt komfortable med alkohol? Kan det være at noen synes det er ubehagelig, eller lar være å delta i sosiale settinger på grunn av alkoholen? Er du villig til å droppe alkoholen om det kan bety noe for noen andre? Det er lite sannsynlig at mennesker som synes at alkohol er ubehagelig vil be deg om å droppe det, så det må trolig skje på ditt eget initiativ. Det betyr at du må ta et valg, kanskje uten å faktisk vite om det betyr noe for noen av de rundt deg.

Når jeg har snakket om dette som jeg har skrevet, har jeg blant annet fått høre at jeg ikke alltid kan ta ansvar for alle andre. Jeg har blitt fortalt at jeg også «trenger å slappe av», og at jeg også «har rett til å ha det gøy». Men jeg har sett og kjent hvor sårende det er, og vet hvilke enorme konsekvenser det kan ha, å ikke bli møtt med kjærlighet på dette området. Det er et område der det er verdt å sette andre foran seg selv, selv om man må gi opp noe. Om det er ett menneske det kan bety noe for, så er det verdt det.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt