Lederartikkel Vårt Land

Verket og mannen

Det kan tenkes at det samme ­mennesket var en stor popartist og en barnemishandler på samme tid.

Publisert: 5. mar 2019

I flere tiår har det versert rykter og ­beskyldninger om at Michael Jackson har misbrukt unge gutter ­seksuelt. Denne uken er beskyldningene tatt til et nytt nivå. Wade Robson og James Safechuck beskriver i HBO-dokumentaren Leaving Neverland hvordan de skal ha blitt misbrukt av Jackson da de besøkte hjemmet hans som smågutter. Skildringene er visstnok detaljerte, søndag vises dokumentaren på NRK.

Nå har BBC fjernet Michael Jacksons musikk fra sine spillelister. I går kom det også fram at NRK ville gjøre det samme: Fra fredag ville de innføre en ­toukers karantene: «Det er vanskelig å si nå om NRK kommer til å slutte å spille musikken hans helt, men vi må se på hvordan publikum fremover reagerer på innholdet i dokumentaren», sier musikksjef i NRK, Knut Henrik Ytre-Arne til NRK.no.

I forrige uke publiserte New York Review of Books en artikkel om poeten W. H. Auden og en brev­veksling han hadde med sin redaktør i forlaget Random House i 1946. Forlaget skulle gjenutgi en diktantologi, og Auden hadde funnet ut at de ville fjerne poeten Ezra Pound fra samlingen, på grunn av hans fascistiske aktiviteter under krigen.

Auden, som selv stod på venstresiden og for øvrig mislikte Pounds poesi, ville likevel ha seg frabedt at dette skulle diskreditere Pound fra å være med i antologien: Hans betydning som poet var det relevante for sammenhengen. Å fjerne diktene på grunn av skaperens moralske brister, ville minne om den fascismen de nettopp hadde bekjempet, mente Auden. Han truet med å skifte forlag, og til slutt ga Random House etter: Pounds dikt ble stående.

Tilfellene Pound og Jackson er ikke ­identiske. Men slik Pounds dikt ikke bør sensureres på grunn av mannens menneskefiendtlige syns­punkter, ­virker det krevende å innføre kollektivt forbud mot å ­spille ­Michael Jackson – til det har musikken vært for ­viktig for en hel generasjon. Det kan tenkes at det ­samme mennesket var en stor popartist og en barne­mishandler på samme tid.

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Pride har nådd sin peak
av
Tonje Gjevjon
26 dager siden / 8366 visninger
Vi som ikkje forstår Pride
av
Emil André Erstad
27 dager siden / 6320 visninger
10 grunner for ikke å delta i Pride-parader
av
Øivind Benestad
rundt 1 måned siden / 5234 visninger
Sangens elv stopper opp
av
Harald Bjørkøy
21 dager siden / 3367 visninger
Isolerte menigheter
av
Vårt Land
16 dager siden / 2646 visninger
Det er normalt å bli eldre
av
Magne Nylenna
24 dager siden / 2165 visninger
Sant og usant fra Lomheim
av
Merete Thomassen
12 dager siden / 1985 visninger
Oase og snever kritikk
av
Vårt Land
10 dager siden / 1739 visninger
En verdig død for alle
av
Marie Aakre
14 dager siden / 1714 visninger
Den tunge arven
av
Ingrid Nyhus
10 dager siden / 1570 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere