Lederartikkel Vårt Land

Verket og mannen

Det kan tenkes at det samme ­mennesket var en stor popartist og en barnemishandler på samme tid.

Publisert: 5. mar 2019

I flere tiår har det versert rykter og ­beskyldninger om at Michael Jackson har misbrukt unge gutter ­seksuelt. Denne uken er beskyldningene tatt til et nytt nivå. Wade Robson og James Safechuck beskriver i HBO-dokumentaren Leaving Neverland hvordan de skal ha blitt misbrukt av Jackson da de besøkte hjemmet hans som smågutter. Skildringene er visstnok detaljerte, søndag vises dokumentaren på NRK.

Nå har BBC fjernet Michael Jacksons musikk fra sine spillelister. I går kom det også fram at NRK ville gjøre det samme: Fra fredag ville de innføre en ­toukers karantene: «Det er vanskelig å si nå om NRK kommer til å slutte å spille musikken hans helt, men vi må se på hvordan publikum fremover reagerer på innholdet i dokumentaren», sier musikksjef i NRK, Knut Henrik Ytre-Arne til NRK.no.

I forrige uke publiserte New York Review of Books en artikkel om poeten W. H. Auden og en brev­veksling han hadde med sin redaktør i forlaget Random House i 1946. Forlaget skulle gjenutgi en diktantologi, og Auden hadde funnet ut at de ville fjerne poeten Ezra Pound fra samlingen, på grunn av hans fascistiske aktiviteter under krigen.

Auden, som selv stod på venstresiden og for øvrig mislikte Pounds poesi, ville likevel ha seg frabedt at dette skulle diskreditere Pound fra å være med i antologien: Hans betydning som poet var det relevante for sammenhengen. Å fjerne diktene på grunn av skaperens moralske brister, ville minne om den fascismen de nettopp hadde bekjempet, mente Auden. Han truet med å skifte forlag, og til slutt ga Random House etter: Pounds dikt ble stående.

Tilfellene Pound og Jackson er ikke ­identiske. Men slik Pounds dikt ikke bør sensureres på grunn av mannens menneskefiendtlige syns­punkter, ­virker det krevende å innføre kollektivt forbud mot å ­spille ­Michael Jackson – til det har musikken vært for ­viktig for en hel generasjon. Det kan tenkes at det ­samme mennesket var en stor popartist og en barne­mishandler på samme tid.

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

KRIK - NYE spilleregler
av
Trond Andreassen
11 dager siden / 1288 visninger
Jeg lever ikke lenger selv
av
Merete Thomassen
12 dager siden / 1266 visninger
170 år med misforståelser
av
Joanna Bjerga
28 dager siden / 1143 visninger
Ingen Disco på Roser
av
Øyvind Hadland
25 dager siden / 845 visninger
Stjernedialektar
av
Ann Kristin van Zijp Nilsen
12 dager siden / 805 visninger
Disco, kirken og kreativiteten
av
Henrik Peder Govertsen
19 dager siden / 679 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere