Verdidebatt

Abort og skam

Vi må også erkjenne at vi som representanter for kirke og kristne organisasjoner kan ha vært med å påføre skam gjennom vår forkynnelse og vår måte å møte den enkelte, sannsynligvis ubevisst.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Skrevet av Leif Hafnor, sykehusprest ved Viken senter og Janne-Monica A. Kaarigstad, sjelesørger og leder for Kurs og veilednings­enheten ved Viken senter.

‘Skamma er vondare enn noko anna vondt.» skrev Olav Duun. Den er for mange så vond at den kun kan settes ord på i de ­innerste og tryggeste rom. Dette må vi som sjelesørgere være klar over, og derfor med ydmykhet innse at skammen kan være en skjult kraft hos konfidenten/samtale­partneren som det ikke er sikkert at han eller hun noen gang tør å bringe inn i samtalen.

Skam gjennom forkynnelse. 

Vi må også erkjenne at vi som representanter for kirke og kristne organisasjoner kan ha vært med å påføre skam gjennom vår ­forkynnelse og vår måte å møte den ­enkelte, sannsynligvis ubevisst.

Det forundrer derfor ikke at sjelesørgere i NLM, eller andre kristne organisasjoner, sjelden hører om situasjoner der skam rundt graviditet utenfor ekteskapet har ført til aborter.Når likevel kristenledere som biskop Nordhaug og generalsekretær Åsland i NLM begge kjenner til eksempler hvor en kvinne har tatt abort fordi det var for skamfullt å bære fram et barn utenom ekteskapet, kan vi anta at det dreier seg om mange flere.

Selv har vi sittet i samtaler med kvinner som av skam ikke har klart å involvere sin nærmeste familie i aborten. De har tatt avgjørelsen, gjennomført abort, og prøvd å leve sine liv videre uten at noen rundt dem vet hva de har vært gjennom. Skammen har vært som et fengsel i en meget sårbar situasjon.

Forsterker skammen. 

Det som ytterligere kompliserer skammen i forbindelse med aborter er at mange samtidig ­kjenner på en skyld. Skyldfølelse er ofte en hensiktsmessig drivkraft som hjelper oss å rydde opp når vi har gjort noe galt. Men skyldfølelse kan også bli uhensikts­messig hvis den bare er med på å forsterke en skamfølelse slik at jeg ikke får mulighet til å rydde og skjelne hva som er hva.

Når vi snakker om noe som skamfullt, blir det et utenfra-perspektiv, og en ufarlig måte å omtale en kraft som for mange gjør livet ulevelig. Skam har en egen energi i seg som ofte blir drivkraften i ødelagte relasjoner, ensomhet, destruktiv adferd og psykisk lidelse. «Skam innebærer en global negativ selvvurdering», skriver psykologspesialist Gry Stålsett.

Skammen har en dobbelthet i seg. På den ene siden vil vi skjule oss, vil ikke at andre skal se oss, fordi vi bærer på så mye skam. Samtidig ønsker vi å bli sett og ivaretatt. Vi håper at biskopenes siste uttalelse om abort og kvinnenes vanskelig situasjon kan gjøre det lettere for noen å bryte ut av skammens destruktive grep og leve videre i sannhet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt