Leder

Naziforbud?

Forbud mot noen ytringer og organisasjoner vil skape vanskelige grensedragninger som kan skape tvil om rettighetene

Ytringsfriheten skal vernes om. Men betyr det at organisasjoner som ønsker å avskaffe ytringsfriheten for andre, skal tillates å arbeide for det? Skal det være tillatt for de som mener jøder, homofile og innvandrere ikke hører hjemme her, å organisere seg for å fremme denne hensikten?

Les også: Spørsmålet om den høyreekstreme Den nordiske motstandsbevegelsen skal forbys, kan gi landsmøtestrid i SV. Et mindretall presser på for forbud.

Foran landsmøtet i SV er det forslag om at høyre-ekstreme Den nordiske motstandsbevegelsen skal forbys. Forslagsstilleren sier til Vårt Land at det ikke er snakk om å forby ytringer, men om derimot om å forby organisering av handlinger.

I Tyskland er det forbudt å vise nazistiske symboler offentlig, og også bruke hilsener som «Heil Hitler» og andre nazi-slagord. Det er altså fullt mulig å begrense nazisters ytringer også i et liberalt demokrati. Men da man forsøkte å gjøre dette gjeldende for hele EU i 2005, ble det avvist.

Den tyske erfaringen var at nazistene brukte symbolene og slagordene til å terrorisere meningsmotstandere, skape frykt og demonstrere sin makt. Derfor mener man det handler om mer enn ytringsfrihet. Det handler også om å beskytte demokratiet mot undergraving.

Også islamistiske grupperinger arbeider for å avskaffe demokratiet og ytringsfriheten med voldelige midler, og de bruker frykt og terror for å få makt. Det finnes gode argumenter for å forby slikt. Det måtte i så fall ramme alle med slike hensikter og metoder, både islamister og nazister.

Likevel tror vi ikke et forbud mot slike organisasjoner er veien å gå. Det vil bare få dem til å gå under jorden, mens deres tiltrekningskraft vil bli forsterket ved at de kan framstille seg som forfulgte.

Viktigst er likevel at ytringsfrihet og forsamlingsfrihet er så viktige demokratiske rettigheter. Forbud mot noen ytringer og organisasjoner vil skape vanskelige grensedragninger som kan skape tvil om rettighetene.

Les også: To nyvalgte, muslimske representanter i den amerikanske Kongressen møter motbør etter Israel-kritiske ytringer som tolkes som antisemittisme.

Hatefulle ytringer som skal skape frykt i utsatte grupper er allerede forbudt. Det er også fullt mulig å slå ned på handlinger som tar sikte på å skape frykt, på vold og trakassering. Vi tror at de lovene vi har gir nok hjemmel for det. Men vi må alltid være på vakt slik at de ikke sovner eller uthules.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder