Verdidebatt

Jenter i kristne miljøer velger også abort

Joda, jeg vet om noen av dem. Det tror jeg egentlig andre også gjør, hvis de tenker etter. Jentene som visste veldig godt hvem som ville bli sitende med skammen og det praktiske ansvaret, og som valgte det bort.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg er vokst opp i Den evangelisk-lutherske frikirke og i Skolelaget (NKSS), og arbeider nå i Den norske kirke. Fra alle disse miljøene vet jeg konkret om unge jenter – kvinner – som valgte abort framfor både skammen og belastningen med å bære fram et barn alene. Jeg har anekdotisk hørt om flere siden, helt opp til ganske nylig. For meg har det som oftest ikke vært vanskelig å forstå avgjørelsene deres, selv om jeg kan beklage dem.

Hvis vi overhodet anerkjenner at det kan finnes legitime grunner til abort, som Rolf Ekenes, Erik FurnesSvein Granerud og Øyvind Åsland også gjør i sitt innlegg (siste avsnitt), da har vi ikke noe alternativ til å gjøre abort legal. Det betyr ikke nødvendigvis verken «selvbestemt» eller «fri». Det betyr lovlig, og det igjen betyr at abort må kunne skje under helsemessig forsvarlige forhold. Noe annet er ikke mulig.

Så må vi i neste omgang diskutere kriteriene for abort og hvem som skal ha myndighet til å avgjøre – for noen må faktisk avgjøre. Det er denne muligheten biskopene har åpnet opp for i sin uttalelse, og som blant andre biskop Halvor Nordhaug forsvarer, sist i sitt innlegg her på Verdidebatt i går. Så langt har ingen jeg vet om kommet opp med bedre alternativer enn dagens lovgivning. «De fire» (Nordhaugs betegnelse på forfatterne over) og andre er fri til å komme med bedre, men gjennomførbare forslag.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt