Verdidebatt

«Vestbredden» og folkeretten.

Dag T. Elgvin skrev et betimelig innlegg på verdidebatt den 15. februar: «Folkeretten på Vestbredden». Det var et prisverdig innspill i en sak som er underkommunisert av nasjonale og internasjonale medier. Hans historie- og folkerettslige syn kan bli bekreftet av valget i Israel om knappe to måneder, den 9. april, og kan endre den politiske situasjon i Midtøsten til det ugjenkjennelige, hvis høyresiden vinner valget - med eller uten Benjamin Netanyahu som statsminister.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

 Slik ser det nå ut til å gå i følge meningsmålingene.

Hvis Benjamin Netanyahu blir gjenvalgt for 4. gang, er det en bedrift som er uten sidestykke i israelsk historie, siden Moses ledet israelittene ut av Egypt, over Rødehavet og gjennom ørkenen i 40 år, til Gud tok han til seg,  da han stod ved grensen til Detl ovede land, Kanaan, for 3200 år siden. 

Inn i landet kom han, som kjent ikke, for han hadde vært ulydig da han i vantro to ganger  slo med stokken sin på klippen, like før  han skulle lede folket gjennom Det røde hav. Han måtte, i følge Bibelen, betale en høy pris for sin vantro. Han fikk bare skue inn i det lovede land, Kanaan.

Josva fullførte jobben 40 år senere, og det ser ut til at heller ikke Netanyahu får fullført jobben av samme grunn i våre dager. Han er eventuelt  selv skyld i at han bare får skue inn i det forgjettede land.

Pensjonert general Benny Gantz har dannet et nytt høyreparti og fått med seg på laget fremtredende politiske ressurspersoner som nå utfordrer statsministerens parti på alle meningsmålinger. Gantz angriper Netanyahu paradoksalt nok på tre av hans sterkeste sider: 1. Hans militære tjeneste. 2. Hans perfekte engelske diksjon. 3. Hans lange studieopphold i USA i sine yngre dager. 

De påpekte  forholdene taler alle til Netanyahus fordel, for hans rulleblad på disse områdene er vel kjent blant alle israelere somnoe helt fremragende. 

Dessuten har det nye partiet ennå ikke lagt frem et handlingsprogram som forteller hvor det står i synet på viktige politiske spørsmål, f.eks. to-stats løsningen. som statsministeren forunderlig nok også har et ambivalent forhold til - etter hans siste uttalelser å dømme. 

Partiet «Det jødiske hjem» med lederen, utdanningsminister Naftali Bennett, justisminister Ayelet Shaked og den meritterte medie-skikkelsen Caroline Glick med på laget, er det eneste partiet som klart har  formulert i sitt partiprogram at deres mål er å integrere «Vestbredden» i Eretz Israel. 

Statsminister Benjamin Netanyahu har i det siste strevd med å slå sammen de mange små høyrepartiene i Knesset for å demme opp for  trusselen fra Benny Gants nydannede parti. Om han har lykkes før fristen for nydannelse av partier utløp for kort tid siden, er uklart. 

Naftali Bennett har stilt som krav å bli forsvarsminister for å støtte Netanyahu og Likud. Noen ser på ham som den nye Josva som skal innta «hele det forgjettede land», hvis Netanyahu og Gantz  svikter. 

Valget den 9. april vil kanskje avgjøre spørsmålet om Judeas og Samarias fremtid. Eller om jødene ennå må vente i 40 år eller mer, før de kan innta landet sitt ?  

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt