Leder

Tilgivelse og tillit

Det er bare ofrene som kan tilgi. Politiske partier kan ikke tilgi på ofrenes vegne.

Det må da finnes tilgivelse også for politikere som har feilet. Dette argumentet fremmes ofte når det er spørsmål om å slippe til politikere i maktposisjoner etter at de måtte trekke seg på grunn av feiltrinn.

Akkurat nå er spørsmålet om Trond Giske skal vende tilbake. Men det var også oppe da Terje ­Søviknes ble statsråd. Et annet eksempel er Ulf Leirstein, som nå er Fremskrittspartiets fraksjonsleder i kontroll- og konstitusjonskomitéen.

Les også: – Ap har ingen rett til å tilgi for ofrene

Selvsagt skal det være tilgivelse også for politikere. Men når tilgivelse blandes inn i spørsmål om politisk makt, blir det feil.

Ingen har krav på tilgivelse. Tilgivelse er noe man får. Og det er bare ofrene som kan tilgi. Politiske partier kan ikke tilgi på ofrenes vegne.

Tilgivelse forutsetter en erkjennelse av at noe galt har skjedd. Uten en overtredelse, er tilgivelse meningsløst. Dersom man ikke erkjenner, kan man heller ikke få tilgivelse. Halvkvedede unnskyldninger som legger ansvaret over på ofrene, gir ikke grunnlag for tilgivelse.

Ofrene kan likevel tilgi for sin egen skyld, for å komme videre i livet og ikke bli hengende fast i det som har skjedd. Men det er noe som må modnes fram i hver enkelt, og ikke noe som andre kan stille krav om.

Politiske verv handler derimot om tillit. Spørsmålet er ikke tilgivelse, men om man har tillit til vedkommende. Da vil ofte tidsaspektet være viktig. Det er over tid man bygger opp igjen tillit og viser at man har lagt gamle feil bak seg. Vi forstår derfor dem som finner det underlig dersom Arbeider­partiet allerede nå finner grunn til å gi Trond Giske tillitsvervene tilbake.

Noen handlinger er slik at de undergraver tilliten for godt. Men ofte vil det være ulike meninger om det. Det kan ligge i ulik oppfatning av hva som har skjedd, eller i ulik vurdering av hvor alvorlig det er. Metoo har for en stor del handlet om å få forståelse for at seksuell trakassering er alvorlig, og ikke noe som skal bortforklares.

Les også: Arbeiderpartiet varsler demonstrasjoner og omkamp om selvbestemt tvillingabort. Men Sp vil ikke være med.

Partiene må selv avgjøre hvem de ønsker å gi tillit, så får velgerne ta stilling til om de synes det er troverdig. Men det må ikke blandes sammen med tilgivelse.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder