Geir Arne Solum

3

Eier ikke gravfersbyråene skam?

På NRK-radio i morges, 22.2.19, på radioandaktens plass, handlet det om dyre gravferder og om såkalte «enklere løsninger» som flere byråer nå tilbyr for å gjøre gravferdene billigere.

Publisert: 22. feb 2019

Det er selvfølgelig flott at bransjen selv tar grep for å redusere utgiftene ved gravferd, for disse kostnadene har sannelig virkelig tatt av.

Men om det er rett slik som NRK legger det fram, må noen virkelig si i fra at her er det total mangel på edruelighet i gravferdsbyråenes grådighet!

Minneordene. 

To konkrete muligheter for en enklere og dermed billigere løsning på gravferd var ifølge NRK en seremoni uten minneord og/eller uten musikk – eller eventuelt helt uten seremoni.

Minneordene i en kirkelig gravferd er det jeg som prest som forbereder og holder – og jeg og alle mine kolleger gjør det selvfølgelig uten ekstrakostnader for de etterlatte. Jeg håper virkelig ikke det finnes gravferdsbyråer som tar seg betalt for at jeg holder minneord! På dette punktet tror jeg likevel det må være NRK som har misforstått og gitt saken en uriktig vinkling.

Det samme med musikken. Kirkens dyktige musikere har også sin lønn og det er en del av jobben deres å spille i begravelser. Gravferdsbyråene kan selvsagt ikke ta seg betalt for dette!

Uten seremoni. 

Eller helt uten seremoni? Igjen – den kirkelige seremonien er det kirkens folk som tar seg av. At gravferdsbyråene setter en femsifret prislapp på seremonien er ikke noe annet enn skammelig. Rett nok har de noen økte utgifter på transport av kista siden den skal innom kirka, og det går med to-tre arbeidstimer ekstra. Men de må kunne vise litt edruelighet. Og når det er over 10.000,- å spare ved å droppe kirka, så blir det helt helt feil.

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Bli i kirken, Märtha Louise!
av
Vårt Land
8 dager siden / 5054 visninger
Fra utskudd til kraft?
av
Vårt Land
19 dager siden / 4758 visninger
Slutt å gjøre kirken kul!
av
Merete Thomassen
8 dager siden / 2677 visninger
Bekreftet allerede
av
Joanna Bjerga
24 dager siden / 2320 visninger
Befri oss fra 1. mai
av
Ole Jakob Warlo
22 dager siden / 1802 visninger
Barns frihet til å velge
av
Berit Hustad Nilsen
9 dager siden / 1767 visninger
Bryllup med bismak
av
Trond Langen
3 dager siden / 1529 visninger
Hauge og Marx
av
Vårt Land
21 dager siden / 1527 visninger
Biskoper som blir realpolitikere
av
Espen Ottosen
14 dager siden / 1390 visninger
Taper-gutta
av
Vårt Land
13 dager siden / 1309 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere