Geir Arne Solum

3

Eier ikke gravfersbyråene skam?

På NRK-radio i morges, 22.2.19, på radioandaktens plass, handlet det om dyre gravferder og om såkalte «enklere løsninger» som flere byråer nå tilbyr for å gjøre gravferdene billigere.

Publisert: 22. feb 2019

Det er selvfølgelig flott at bransjen selv tar grep for å redusere utgiftene ved gravferd, for disse kostnadene har sannelig virkelig tatt av.

Men om det er rett slik som NRK legger det fram, må noen virkelig si i fra at her er det total mangel på edruelighet i gravferdsbyråenes grådighet!

Minneordene. 

To konkrete muligheter for en enklere og dermed billigere løsning på gravferd var ifølge NRK en seremoni uten minneord og/eller uten musikk – eller eventuelt helt uten seremoni.

Minneordene i en kirkelig gravferd er det jeg som prest som forbereder og holder – og jeg og alle mine kolleger gjør det selvfølgelig uten ekstrakostnader for de etterlatte. Jeg håper virkelig ikke det finnes gravferdsbyråer som tar seg betalt for at jeg holder minneord! På dette punktet tror jeg likevel det må være NRK som har misforstått og gitt saken en uriktig vinkling.

Det samme med musikken. Kirkens dyktige musikere har også sin lønn og det er en del av jobben deres å spille i begravelser. Gravferdsbyråene kan selvsagt ikke ta seg betalt for dette!

Uten seremoni. 

Eller helt uten seremoni? Igjen – den kirkelige seremonien er det kirkens folk som tar seg av. At gravferdsbyråene setter en femsifret prislapp på seremonien er ikke noe annet enn skammelig. Rett nok har de noen økte utgifter på transport av kista siden den skal innom kirka, og det går med to-tre arbeidstimer ekstra. Men de må kunne vise litt edruelighet. Og når det er over 10.000,- å spare ved å droppe kirka, så blir det helt helt feil.

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Pride har nådd sin peak
av
Tonje Gjevjon
20 dager siden / 8199 visninger
Vi som ikkje forstår Pride
av
Emil André Erstad
21 dager siden / 6176 visninger
Sangens elv stopper opp
av
Harald Bjørkøy
15 dager siden / 3324 visninger
Isolerte menigheter
av
Vårt Land
10 dager siden / 2568 visninger
Det er normalt å bli eldre
av
Magne Nylenna
18 dager siden / 2125 visninger
Sant og usant fra Lomheim
av
Merete Thomassen
6 dager siden / 1791 visninger
KRIK og samlivsteologien
av
Aksel Johan Lund
rundt 1 måned siden / 1744 visninger
En verdig død for alle
av
Marie Aakre
8 dager siden / 1658 visninger
Oase og snever kritikk
av
Vårt Land
4 dager siden / 1595 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere