Verdidebatt

Eier ikke gravfersbyråene skam?

På NRK-radio i morges, 22.2.19, på radioandaktens plass, handlet det om dyre gravferder og om såkalte «enklere løsninger» som flere byråer nå tilbyr for å gjøre gravferdene billigere.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er selvfølgelig flott at bransjen selv tar grep for å redusere utgiftene ved gravferd, for disse kostnadene har sannelig virkelig tatt av.

Men om det er rett slik som NRK legger det fram, må noen virkelig si i fra at her er det total mangel på edruelighet i gravferdsbyråenes grådighet!

Minneordene. 

To konkrete muligheter for en enklere og dermed billigere løsning på gravferd var ifølge NRK en seremoni uten minneord og/eller uten musikk – eller eventuelt helt uten seremoni.

Minneordene i en kirkelig gravferd er det jeg som prest som forbereder og holder – og jeg og alle mine kolleger gjør det selvfølgelig uten ekstrakostnader for de etterlatte. Jeg håper virkelig ikke det finnes gravferdsbyråer som tar seg betalt for at jeg holder minneord! På dette punktet tror jeg likevel det må være NRK som har misforstått og gitt saken en uriktig vinkling.

Det samme med musikken. Kirkens dyktige musikere har også sin lønn og det er en del av jobben deres å spille i begravelser. Gravferdsbyråene kan selvsagt ikke ta seg betalt for dette!

Uten seremoni. 

Eller helt uten seremoni? Igjen – den kirkelige seremonien er det kirkens folk som tar seg av. At gravferdsbyråene setter en femsifret prislapp på seremonien er ikke noe annet enn skammelig. Rett nok har de noen økte utgifter på transport av kista siden den skal innom kirka, og det går med to-tre arbeidstimer ekstra. Men de må kunne vise litt edruelighet. Og når det er over 10.000,- å spare ved å droppe kirka, så blir det helt helt feil.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt