Leif Gunnar Sandvand

2

Min kirkelige takk til Human-Etisk Forbund

At den minste av Norges to lutherske kirker må hjelpe den største kirken med sin egen kirkebokføring, oppleves ganske slitsomt.

Publisert: 21. feb 2019  /  224 visninger.

I Vårt Land 18. februar har presse­sjefen i Human-Etisk Forbund, Jens Brun-
Pedersen et prinsipielt viktig innlegg vedrørende deler av Den norske kirkes kirke­bokføring. Det gjelder udøpte, såkalt tilhørige medlemmer som blir stående i kirkens medlemsregister til de fyller 18 år.

Kirketilhørighet.

Når jeg nå etter 41 år er i ferd med å avslutte min tjeneste som prest i Den Evangelisk Lutherske Frikirke i Norge, minner pressesjefens innlegg meg på hva som ofte og fremdeles skjer i våre dåpssamtaler. Noen ganger er det slik at far eller mor er medlem i Den norske kirke mens den andre er medlem i vår kirke. I slike tilfeller må jeg finne frem et skjema som heter Melding om barns kirketilhørighet der foreldrene faktisk må melde barnet ut av Den norske kirke.

Altså for å gjøre det tindrende klart: Barnet er på vei til å bli døpt og dermed etter luthersk teologi medlem i vår kirke og må av sine foreldre samtidig meldes ut av Den norske kirke. At oppegående, alminnelig utrustede unge mennesker skulle forstå dette har jeg aldri opplevd. Vi gjør det da så enkelt for dem at de etter å ha fylt ut dette skjemaet påtar vi oss å sende det til Den norske kirke.

Minoritets- og majoritetskirke.

Vi er to lutherske kirker her til lands som begge er medlemmer av Det Lutherske Verdensforbund. At den minste av disse kirkene, som sammen med alle andre kirker i Norge er en minoritetskirke, på dette punkt må hjelpe den største kirken (majoritetskirken) med sin egen kirkebokføring, oppleves ganske slitsomt.

Men enda en gang; takk til Human- Etisk Forbund som hjelper oss til å tenke
prinsipielt i livssynspolitikken her til lands.

4 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ditt ubotferdige hjerte
av
Håvard Nyhus
27 dager siden / 2693 visninger
Uten skam
av
Liv Osnes Dalbakken
16 dager siden / 2527 visninger
Før døden skiller oss ad
av
Ingrid Nyhus
9 dager siden / 2335 visninger
Kristen gutt-syndromet
av
Merete Thomassen
3 dager siden / 2122 visninger
#metoo og oss selv
av
Berit Hustad Nilsen
5 dager siden / 1512 visninger
Uttalelsen er et veiskille
av
Gyrid Gunnes
30 dager siden / 1460 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere