Leder

Menn som vil tilbake til makten

Tillit kommer ikke av seg selv over natta.

Det har skapt mye støy de seneste dagene at Trond Giske ble lansert som ny nestlederkandidat i Trøndelag Ap. Følelsene har vært sterke, og ikke bare i Trøndelag eller i partiet. I går kom det fram at Giske­ ikke får vervet. I stedet blir han styremedlem i ­arbeidsutvalget, noe som gir en plattform i partiet – og representasjon på landsmøtet.

Les også: Arbeiderpartiet går fram 1,6 prosentpoeng og øker avstanden ned til et Høyre som faller på en ny meningsmåling. KrF karrer seg akkurat over sperregrensen.

Trond Giske trakk seg i fjor som nestleder i Ap, ­etter varsler om upassende og trakasserende oppførsel. Partiet konkluderte med at Giske hadde brutt partiets retningslinjer. For et par uker siden fortalte partileder og partisekretær at saken er formelt ­avsluttet.

Hvor lenge skal en straff vare? Noen mener Giske har vært straffet lenge nok – andre syns det har gått for kort tid. Reaksjonene på nominasjonskampen denne uka viser at kampen om Giskes posisjon i partiet ikke er over.

Innad i Trøndelag Ap var valgkomiteen delt i synet på Giskes kandidatur. De kvinnepolitiske lederne i Rogaland, Troms, Hordaland og Finnmark ­mener alle at det er for tidlig med Giske i et nytt toppverv. Andre ville ikke legge seg opp i andre fylkers nominasjonsprosesser.

Hendelsen har skapt mye støy i et parti som ­allerede sliter i motbakke. Det viser også at partiet er splittet. Inntrykket av mistillit og maktkamp sentralt er overhengende.

Selv om saken er formelt avsluttet, handler veien videre om å bygge ny tillit. Den kommer ikke av seg selv over natta. Et fremtredende verv er heller ikke en rettighet. Jonas Gahr Støre har rett i at det var en klok vurdering å nominere Giske i et mer tilbaketrukket verv.

Man kan spørre seg om Trond Giske selv ville ha tjent på å vente med å stille seg til disposisjon, selv om saken er formelt avsluttet. Ikke minst av respekt for eget parti, som har blitt påført en kraftig omdømme­utfordring på grunn av denne vanskelige saken.

Les også: Arbeiderpartiet varsler demonstrasjoner og omkamp om selvbestemt tvillingabort. Men Sp vil ikke være med.

Men også av respekt for kvinnene som har stått fram med varsler, noe som har kostet. For mange vil støtten Giske opplever skape tvil om hvem man tar mest hensyn til i Arbeiderpartiet: Menn, som – bevisst eller ubevisst – misbruker makt, eller dem som utsettes for dette misbruket.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder