Verdidebatt

Autoritære apper

Nye apper gjør det mulig å holde oversikt med partnerens bevegelser. Og å kvele politiske protestbevegelser før de vokser seg sterke.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Mobilen lyser opp. Samboeren min har lagt til «melk» i handlelisten. Det går noen timer før mobilen lyser igjen; samboeren min krysser ut «melk», «nudler», «kikerter».

Ti minutter senere er han hjemme. Jeg trenger ikke en gang være der for å vite det.

Les også: Smarttelefonen har hjulpet hundretalls millioner kinesere til å få del i velferd og kunnskap. Vil den også skape en perfekt overvåkning?

Utilsiktet effekt. 

Jeg snakker om en nokså vanlig app som gjør at man kan dele handlelister, lastet ned fordi det er praktisk. En utilsiktet sideeffekt er at jeg også får noenlunde oversikt over bevegelsene hans til enhver tid.

Hva slags makt ligger i det, i å holde oversikt over sine nærmeste? En lignende tanke har åpenbart slått flere enn meg. I forrige uke ble det klart at saudi-arabiske myndigheter noen år tilbake lanserte en app som gjør det lettere for befolkningen å få tilgang til offentlige tjenester, fornye førerkort, pass og visum, for eksempel.

Men den gjør det også enkelt for saudiske menn å holde øye med og kontrollere kone og døtre. Appen, som heter «Absher», gir menn blant annet muligheten til å varsle flyplasser om ikke å slippe kvinnen ut av landet, eller til å få SMS-varslinger dersom kvinnen nærmer seg steder som mannen har sperret.

Opprettholder kjønnsroller. 

Det var Shahad al-Mohaimeed – som rømte fra Saudi-Arabia og familien sin tidligere i år – som satte Abshar på dagsorden. Nå kritiseres Google og Apple for at de tilbyr en app som bidrar til å opprettholde forhistoriske kjønnsroller. Kritikerne krever etiske retningslinjer for hva slags teknologi som bør tilbys, og mener at Google og Apple må fjerne appen fra sine «butikker».

Både demokratiske og autoritære myndigheter har fått større muligheter til å overvåke og manipulere sin egen befolkning gjennom ny teknologi. Cambridge Analytica-saken og undersøkelsen av russisk innblanding i amerikansk politikk har vist at Facebook kan brukes til å manipulere valg og velgergrupper. I Kina jobber myndighetene med å innføre et sosialt kredittsystem hvor innbyggerne belønnes for «regimelojal adferd».

Parallelt har mye av den politiske mobiliseringen flyttet seg over i sosiale medier. Å senke hastigheten på internett - eller å stenge det helt ned – er blitt en annen måte å (gjen-)vinne politisk kontroll på, og har blitt stadig mer vanlig de siste årene. I fjor stengte India nettet 162 ganger. Den demokratiske republikken Kongo stengte nettet under valget i fjor.

Les også: Kan vi forbedre helsen med å måle stadig flere tall om kroppen?

Strategi for innskrenking. 

FNs spesialrapportør for forsamlingsfrihet omtaler dette som en hovedstrategi for å innskrenke folks frihet til ikke-voldelige protester. Strategien bekrefter det vi allerede vet - at demokratiet er en skjør konstruksjon og vanskeligere å opprettholde enn andre regimer. Selv om handlelisten har blitt enklere med teknologiutviklingen, har ikke folkestyret blitt det.

Ikke overraskende har saudiske myndigheter avvist kritikken og viser til at Abshar-appen gjør livet enklere for mange, også saudiske kvinner, særlig for dem som bor med en mann som ikke utøver sosial kontroll. Uten at det gjør loven som ligger til grunn, eller muligheten til å håndheve den teknologisk, mindre kritikkverdig.

Absher er imidlertid ikke alene om å åpne for sporing. Et raskt søk på nett etter «stalking apps» viser at det ikke skorter på kommersielle tilbud som gir tilgang til partnerens posisjon.

Din kones telefon. 

I fjor (13.2.18) rapporterte The Guardian om en ikke navngitt app som promoterte seg som et verktøy for å «spore din kones telefon til enhver tid og overalt».

Til sammen tegnes et bilde av teknologiske nyvinninger som kan være praktiske og anvendelige – men som også gjør oss sårbare. Og som fordrer tillit. Dette er påminnelsen til oss alle: Enten vi er utviklere, tilbydere, statsoverhoder, eller menige brukere – så må vi ta ansvar.

Les også: 'mobil-apper endrer troen'

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt