Verdidebatt

Dette burde biskopene skrevet

Slik burde bispemøtets uttalelse om abort vært. Og deretter distribuert til alle landets store avis- og tv-redaksjoner.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vi - de norske biskopene, avviser, klart og tydelig, dagens abortlov og lovens mange negative konsekvenser. Som f,eks tvillingabort og abort av foster med kromosonavvik/Downs syndrom.

Vi, biskopene, ønsker å fremme en alternativ livsvernslov.

Vi, biskopene, vil aktivt og tydelig fremme en alternativ måte å tenke livsvern på, og prioritere dette i vårt daglige arbeid som biskoper, selv om det for øyeblikket ikke finnes parlamentarisk grunnlag for endring av abortloven.

Vi, biskopene , mener at uttrykket "kvinners rett til reproduktiv helse " dessverre også innebærer  en abortpraksis lik f,eks dagens norske abortlov , dvs loven som tillater abort på både friske og syke - ufødte barn. Vi mener derfor at uttrykket til dels er tilslørende ,manipulerende og livsfiendtlig.

Vi, biskopene , mener også at uttrykket "trygge aborter for sårbare kvinner" kan være destruktivt og manipulerende , og ikke tar opp i seg, eller gir rom for, en prinsippiell vurdering av det ufødte barnets perspektiv og verdi.

Vi, biskopene, erkjenner at "kirken", historisk sett, dessverre har sviktet og til dels, direkte eller indirekte, (for)dømt  mange ulykkelige og fortvilede kvinner som har vært ufrivillig gravide. Vi vil derfor , så langt vi makter , og om mulig for all fremtid , gjøre det vi kan for lette byrden for den enkelte som opplever å være i en fortvilet livssituasjon knyttet til ufrivillig graviditet.

Vi, biskopene, vil også avvise forsøk på å (for)dømme dem som tidligere har fått foretatt svangerskapsavbrudd, fordi  det hverken er vår rett eller oppgave , og fordi vi tror og er overbevist om at guds nåde når alle mennesker som enkelt og oppriktig ber om tilgivelse.

Vi, biskopene, vil umiddelbart igangsette et arbeid for å organisere hjelp og støtte til de kvinnene som trenger det, og vi vil omprioritere kirkens ressurser slik at vårt mål om å nå flest mulig kan realiseres.

Vi, biskopene, vil også sterkt oppfordre til, og jobbe for, at samfunnet i et av verdens rikeste land, stiller alle ressurser tilgjengelig for de kvinner som opplever å være i en sårbar og vanskelig livssituasjon knyttet til ufrivillig graviditet.

Spesielt vil vi peke på unge kvinner uten nettverk, eller kvinner som er i en krevende studie, familie eller arbeidssituasjon,samtidig som vår holdning gjelder alle.

Vi, biskopene, vil si til våre meningsmotstandere ; 

Tydeligheten er krevende for alle - også for våre meningsmotstandere, som vi ikke tillegger annet enn de beste motiver.

Fordi vi ønsker å forstå. 

Men, vi kan ikke akseptere dagens abortlovgivning og ønsker å erstatte denne med en livsvernslov.

Den mulige konflikten som følger våre standpunkt beklager vi  tydelig, men for oss er spørsmålet helt eksistensielt.

Vi, biskopene, vil jobbe aktivt og innenfor demokratiets rammer for dette, mot alle miljøer som vil lytte til våre argumenter.

Vi,biskopene, mener videre at selv om fremtiden ikke vil bringe politisk flertall for våre synspunkter, vil vi alltid, og like tydelig , løfte frem våre synspunkter på abortspørsmålet og at en ny livsvernslov er det beste alternativet -både for landet og enkeltmennesket.

Slik kunne det altså vært skrevet.

I stedet er det skrevet slik at Vårt Lands konstituerte redaktør, Alf Gjøsund, må rykke ut for å forklare hvordan biskopenes utspill egentlig skal forstås.

At biskopene egentlig  bare vil kommunisere godt - og dempet, og at offentlig og tydelig motstand mot dagens abortlov er fånyttes og bare vil bidra til å øke konfliktnivået i debatten.

Men, faktum  er at biskopenes utspill ikke har satt dagsorden i den store offentlige debatten, og at de store avis og tv redaksjonene knapt har orket å løftet blikket fra siste utgave av "Paradise Hotel" eller "Svenske Hollywoodfruer".

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt