Leder

Fremmedkrigerne

Erna Solberg gjør som Trump vil. I dette tilfellet er det fornuftig.

USAs president Donald Trump har bedt europeiske land om å hente hjem og stille for retten landsmenn som har kjempet for den islamske staten IS i Syria. Hans begrunnelse er at han ikke vil ha dem på frifot i Midtøsten, hvor de kan være en permanent terrortrussel.

Les også: Justisminister Tor Mikkel Wara åpner porten for norske IS-krigere i Syria, men presiserer at de vil bli straffeforfulgt for terrordeltagelse. Resten av Europa nøler etter Trump-oppfordring.

Trumps anmodning har skapt reaksjoner i mange europeiske land. Å få tilbake ekstremister som hater vårt demokrati og som har fått opplæring og trening i kamp, skaper med god grunn motstand. USA vil at man kan få kontroll på dem i Europa. Europeiske politikere frykter at de i stedet vil bli en trussel her.

Statsminister Erna Solberg overrasket en del da hun før helgen åpnet for at fremmedkrigere og deres familier må få komme tilbake til Norge - der de vil bli straffeforfulgt. Det kan virke som Norge dermed legger seg på en annen linje enn for eksempel Danmark, der ledende politikere sier at det er uaktuelt å hente fremmedkrigerne tilbake.

Men statsministeren har egentlig bare sagt hva som er gjeldende norsk lov. Norske statsborgere har rett til å komme tilbake til Norge. Stortinget vedtok i fjor at bare domstolene kan ta fra dem statsborgerskapet - altså kan det bare skje etter at de er kommet hjem og eventuelt dømt.

Regjeringen gikk som kjent den gang inn for at statsborgerskapet kunne tas fra dem administrativt. Men selv om regjeringen hadde fått det gjennom, ville bare de som har dobbelt statsborgerskap kunnet miste det. Det er ikke adgang til å gjøre folk statsløse. Svært få fremmedkrigere har dobbelt statsborgerskap.

Erna Solbergs formelle og saklige signal skiller henne fra europeiske kolleger. I realiteten er ikke forskjellene så store - heller ikke andre land kan hindre statsborgere fra å vende hjem. Men hennes holdning reflekterer kanskje at norske myndigheter tross alt har ganske god kontroll på de norske fremmedkrigerne og regner med at vi vil kunne minimerer den trusselen de utgjør.

Les også: Det pågår harde kamper for å fravriste den siste resten av islamistgruppen IS sitt selverklærte kalifat i det østlige Syria. Det vil ikke stanse terrorfaren, advarer forsker.

Vi setter pris på en statsminister som holder seg til rettsstatens prinsipper. At hun samtidig gjør som Trump vil, kan kanskje falle noen tungt for brystet. Men i dette tilfellet er det fornuftig.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder