Ole Jakob Warlo

6

Overformynderi de lux

At Helsedirektoratet skal diktere frie individer til å bestemme hvordan de skal leve sine liv, er et overtramp som ikke kan ignoreres. Frihetselskere bør stå opp på barrikadene og slåss mot dagens formynderstat.

Publisert: 19. feb 2019

I Nettavisen den 19 februar sier Helsedirektoratet at de blant annet ønsker å forby smak i snus. Grunnen er åpenbar. Staten vil at færre nordmenn skal begynne med tobakk, og tror derfor reguleringer vil hjelpe. Det viser seg å være det stikk motsatte. Da helseminister, Bent Høie innførte standardbokser på snus var formålet å få en slutt på snusbruken blant nordmenn. Trenden har ikke gått Høies og byråkratenes vei. Tvert imot har snussalget økt med 6,5 prosent etter at de såkalte ”standardboksene”  ble tatt i bruk. 

Beslaglegger markedsfriheten.

Å drive med en bevisst form for politikk for å hindre økt bruk av et bestemt objekt, er å misbruke statens legitimitet. At staten blant annet beslaglegger markedsfriheten til tobakkselskapene er et grovt brudd på sentrale eiendomsrettigheter. Det burde være en selvfølge at tobakkselskapene får selge sine snusbokser i fred, i et fritt land. 

Som et borgerlig parti burde også Høyre vite bedre, med helseministeren i spissen. Spørsmålet om hva statens innblanding i enkeltindividets liv skal være, bør det bli en offentlig debatt på. For hva er egentlig poenget med at Helsedirektoratet skal fortelle oss individer hvordan vi skal leve våre liv? 

Opp til oss. 

Er det ikke opp til oss selv å bestemme hvordan vi vil leve livet vårt? Statlig innblanding for å hindre økt tobakksbruk er ikke noe vi frihetselskere kan la gå forbi. Vi må derfor daglig påminne politikere og byråkrater på at de må begynne å sette grenser for politikk. En kan stille seg spørsmålet om hva neste forbud blir? Forbud mot smågodt, fordi det kan skape fedme?

For FpU er sannheten en konsekvens av en sann oppfatning og viten. Vi ønsker ikke å forby tobakk og vi vil la markedsfriheten trosse byråkratenes ønske om et tobakksfritt Norge. For gjennom friheten vil enkeltindividet være i stand til å ta selvstendige avgjørelser som den selv vinner på, i det lange løp.

Ole Jakob Warlo

Formann i Oslo Vest FpU

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Bli i kirken, Märtha Louise!
av
Vårt Land
8 dager siden / 5054 visninger
Fra utskudd til kraft?
av
Vårt Land
19 dager siden / 4758 visninger
Slutt å gjøre kirken kul!
av
Merete Thomassen
8 dager siden / 2677 visninger
Bekreftet allerede
av
Joanna Bjerga
24 dager siden / 2320 visninger
Befri oss fra 1. mai
av
Ole Jakob Warlo
22 dager siden / 1802 visninger
Barns frihet til å velge
av
Berit Hustad Nilsen
9 dager siden / 1767 visninger
Bryllup med bismak
av
Trond Langen
3 dager siden / 1529 visninger
Hauge og Marx
av
Vårt Land
21 dager siden / 1527 visninger
Biskoper som blir realpolitikere
av
Espen Ottosen
14 dager siden / 1390 visninger
Taper-gutta
av
Vårt Land
13 dager siden / 1309 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere