Leder

Tegn til forsoning

Viktigere enn gode ønsker og forsetter er uttelling: konkrete og identifiserbare seiere i praktisk politikk.

Under helgens årsmøte i Rogaland KrF rettet Knut Arild Hareide en sterk oppfordring til parti­delegatene om å forsones etter den turbulente høsten. Vi gjorde valg som et lag, og på en god måte, sa han, og la til at Olaug Bollestad skjøtter ledervervet på en «enestående måte».

Les også: Lovforslag om tvillingabort legges frem i dag

«Nå er vi alle gule», kvitterte Bollestad. For øvrig et ekko av KrF-veteran Einar Steensnæs som proklamerte at «nå er tiden for å male over det røde og det blå med gulfarge.» Ordene falt på symbolsk grunn. Fjorårets fylkesårsmøte i Rogaland – der det ble vedtatt å sende en så godt som helblå delegasjon til årsmøtet – var høstens mest omstridte i sin sjanger.

Viktigere enn gode ønsker og forsetter er likevel uttelling: konkrete og identifiserbare seiere i praktisk politikk. Også her er KrF på god vei. I sin egen tale nevnte Bollestad barnereform, likeverdsreform og landbruk som eksempler på saker der KrF har fått gehør.

I gårsdagens utgave av Vårt Land skrev vi at «helligdagsminister» Kjell Ingolf Ropstad har lagt i skuffen et omfattende utvalgsarbeid om å justere regler for søndagshandel, og at siste sjanse til friere helligdagshandel nå er avlyst. Et tydelig og håndfast eksempel på den realpolitiske gevinsten ved å ha en hånd på rattet. Andre seiere som både «rød» og «blå» side kan glede seg over, som på sikt kan bidra til forsoning, er «vetoretten» i spørsmål om eggdonasjon, samt styrking av rettsikkerheten for konvertitter. Det skal avholdes nemndsmøte med personlig oppmøte i konvertittsaker, og søkere skal få føre vitner under nemndsmøte i UNE.

Les også: Ropstad vil drøfte negativ sosial kontroll

Men det er skjær i sjøen. Vårt Lands januar­måling viste ingen «styringseffekt». Med 3,5 prosent i oppslutning står partiet på stedet hvil etter inntredenen i Solberg-regjeringen. Det tegner bildet av et regjeringsparti der noen av sårene stikker dypt. Så dypt at uttelling i konkrete saker ikke uten videre veier opp. Og hva skjer neste gang Frp kommer med et kontroversielt utspill i strid med KrFs menneskesyn? Da vil partiet igjen konfronteres med høstens innvendinger: Mister de en del av seg selv ved å innlate seg med partiet ytterst til høyre? Hva er all verdens innkasserte seiere i bytte mot partiets «sjel»? Disse spørsmålene kan vedvare og rippe opp i gamle sår.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder