Spaltist Hildegunn Marie Tønnessen Seip

Generasjon klimaopprør

Ungdommen nå til dags, altså! Er det endelig revolusjon på gang?

Publisert: 19. feb 2019

Titusener av unge har inntatt gatene i Belgia, Australia, Nederland og Tyskland. Også her i Norge er skolestreik for klimaet på gang, kanskje nærmere deg enn du aner. I USA har 20 unge fra 11 til 22 år saksøkt myndighetene for at de ødelegger livsgrunnlaget deres.

Er det rart ungdommen er lei, så barnslig som de voksne oppfører seg?

Les også: En stor del av verdens insekter er truet av utryddelse, ifølge forskere. De advarer mot katastrofale konsekvenser for andre arter, økosystemer og mennesker.

Rett på. 

«Dere sier dere elsker barna deres over alt på jord. Men dere stjeler fremtiden deres rett foran øynene på dem. Dere snakker bare om å fortsette med de samme dårlige ideene som skapte dette
problemet», sa Greta Thunberg (16) til verdens statsledere på klimatoppmøtet i Polen før jul.

Den svenske tenåringens ord treffer midt i magen. For har vi ikke visst nok i flere tiår? Likevel økte verdens klimagassutslipp i 2018, enda de må halveres innen 2030.

Greta går rett på sak, noe hun selv takker Aspergers syndrom for. Fristilt fra det sosiale spillet er hun imponerende klar og målrettet i sin aktivisme. En påminnelse om at det i oss som er «annerledes», kan være akkurat det som forandrer verden litt.

Og Greta er ikke alene.

Generasjon projeksjon. 

Nyere ungdomsforskning har tegnet et bilde av snille og greie unge, som er godvenner med foreldrene, og som er mer hjemme ved skjermene. Men til gjengjeld har de det tyngre psykisk. Å måtte skape seg selv gir ikke bare frihet, men også en tung bør.

Psykologiprofessor Ole Jacob Madsen utfordrer det voksne, diagnostiserende blikket på Generasjon prestasjon i boka med samme navn. Ja, presset kan være stort, men hjelper det at vi bare vil snakke om det? Det er nok enklere å bekymre oss for ungdommen enn å ta oppgjøret med vår egen skjermavhengighet og fossil­avhengighet.

Kanskje skulle vi heller se oss i speilet og ta i et tak.

Fra selvhjelp til opprør. 

Kanskje gir det å samle seg om en virkelig viktig kampsak mer mening, mestring og håp enn all verdens selvhjelpsbøker. Den økologiske krisen gir både ungdom og voksne nok å ta tak i.

Greta selv reiste seg fra dyp fortvilelse til handling. Holly Gillibrand (13) tok sinnet sitt med seg ut i skolestreik i Skottland, og takker Greta: «Du har rett – med handling kommer håpet.»

Og det kommer ikke et øyeblikk for tidlig. Det neste tiåret må skuta snus.

La humla suse. 

Klimakrisen kommer heller ikke alene. Vår samlede kunnskap om verdens insekter viser nå at de er på vei mot masseutryddelse, på grunn av industrielt jordbruk og systematisk nedbygging av natur.

Humleomsorg og bie-vennlige blomster­enger er ikke bare kos for spesielt interesserte. Våre liv avhenger av insektenes liv.

Ungdommer står også først i køen for å lenke seg fast mot gruvedumping i fjord­ene våre.

At vi er innvevd i Livet med stor L er barnelærdom for ungdommen nå til dags. Voksengenerasjonen har hatt lettere for å legge kildesortering inn i skolens læreplaner, enn å ta grep som koster mer for egen komfort. Vi har selv lært opp barna til å se sammenhengene de nå roper ut om.

Les også: Ti år etter at Arne Næss døydde, inspirerer han stadig nye generasjoner

Er det noen voksne her? 

Mange voksne nikker anerkjennende til ungdommens protester. Eller som oljeministeren sa til Mari Hasle Einang (23) fra Changemaker: «Det er kjempebra at du er engasjert». Men det holder ikke å si at noen er søte når de er sinte, og samtidig fortsette med stø kurs mot katastrofe.

Vi kan ikke overlate dette til de unge. Det trengs voksne som lytter til dem som må leve med konsekvensene av våre valg, og som styrer deretter.

Opprøret spirer fram, med mennesker i alle aldere. Det planlegges et stort Klimabrøl før valget. Extinction Rebelion organiserer seg. I en unntakstilstand kan sivil ulydighet være det eneste ansvarlige.

Rop det ut. 

Så hva skal vi som ikke lenger er så unge gjøre? Bare holde oss fast?

Jeg har et annet forslag: Ikke hold deg fast lenger. Finn heller fram din indre ungdom – som gjerne er både tilpasningsdyktig, håpefull og høylytt når det trengs – og la deg rive med i ungdommens klimabrøl.

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere