Elisabeth Gard

Mellomfag i medisin
3

Hvorfor viser kristne så lite medfølelse for dyr?

Dyr og natur har lenge blitt oversett i kristne miljøer. I dag får naturen og miljøet oppmerksomhet, som følge av klimaendringene. Dyrene er også en del av Skaperverket og skulle behandles med respekt.

Publisert: 16. feb 2019

Takk til skribenten som skrev innlegget Hva kan kristne spise? Dette var oppmuntrende lesning! 

 

Jeg er selv utdannet innen ernæring og opptatt av dyrevelferd. Mye av dagens matproduksjon er i dag industrialisert og påfører dyrene store lidelser. Som eksempel kan nevnes at de fleste kalver og geitekillinger i Norge tas fra moren like etter fødselen, verpehøner stues sammen i store haller i opp til 7.500 stykker, og små gule kyllinger i ”flokker” opp til 16.000 dyr.

 

Dyrene er en del av Skapelsen. Hvorfor reagerer ikke lederne i kirken og kristne organisasjoner på mishandlingen av dem, og tar avstand fra den? 

 

Da jeg spurte to kristne damer om det en gang, svarte de det samme: ”Fordi dyr ikke kommer til himmelen.” Påminnelsen min om at dyr opplever redsel og smerte som oss selv, lot videre ikke til å angå dem.

 

Jeg gav da opp tanken på at dyrene noen gang ville få støtte i kristne miljøer, med unntak av hos adventistene. De skal ha honnør for både det vegetariske kostholdet sitt og at de ikke drikker alkohol.

 

Det var i den anledning fint å lese artikkelen Hva skal kristne spise? der en som er kristen både formidler at han er vegetarianer og at man skal behandle dyr godt. Selv har jeg lenge levd på plantekost av omtanke for dyrene. 

 

Som utenforstående oppleves det rart, at kristne organisasjoner og partier viser så lite medfølelse for dyr. Som mennesker er vi satt til å ta hånd om dyrene og behandle dem godt. Vi skal si ifra og hjelpe når dyr påføres redsel og smerte, ikke vise likegyldighet.

 

Mange av dagens produksjonsdyr utsettes for store lidelser. Heldigvis har de dyrevernorganisasjoner som stiller opp for dem og taler deres sak.

 

Dyr har vakre sjeler som lever videre i en lys og vakker dimensjon den dagen de forlater denne jorden. Jeg har selv opplevd mange vakre glimt av denne dimensjonen som viser det. Både i forhold til familiedyr og den vesle kalven som gjorde at jeg ble vegetarianer.

 

Dyrene er vakre skapninger. Der familiedyrene fyller livene våre med glede og lys, skulle også produksjonsdyrene behandles med omsorg og respekt. De er alle levende vesener som ønsker å leve slik de fra naturens side var ment; i trygghet og med et meningsfylt liv.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 2 måneder siden / 3750 visninger
Sover heile regjeringa?
av
Lisbeth Marie Austnes
17 dager siden / 1252 visninger
Når fest blir dom
av
Kristine Sandmæl
23 dager siden / 904 visninger
Er jeg rett kalt prest?
av
Julie Schjøth-Jovik
15 dager siden / 860 visninger
Takk og farvel, KrF
av
Kristofer Olai Ravn Stavseng
15 dager siden / 662 visninger
Det viktigste er et godt arbeidsmiljø
av
Martin Enstad
27 dager siden / 572 visninger
Nei, Lægdene, vi er ikke i mot kvinner
av
Mikael Bruun
rundt 1 måned siden / 547 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere