Lederartikkel Vårt Land

Urovekkende jødehat

Når kunnskapen svikter, får hatet lettere plass. Og slik kan jødehat holdes ved like.

Publisert: 15. feb 2019

To trær ble plantet i Paris til minne om en Ilan Halimi, en ung, jødisk mann som ble kidnappet og torturert til døde i 2006. Mandag ble trærne vandalisert, det ene hogd ned. Dette er den siste i rekken av antisemittiske handlinger i Frankrike. Hakekors er blitt malt på bilder av den franske politikeren Simone Veil, som overlevde Holocaust. Ordet jøde ble sprayet på vinduet til et bagel-bakeri i den franske hovedstaden.

Les også: Kraftig økning av hatkriminalitet mot jøder i europeiske land

– Antisemittismen sprer seg som en gift, sa den franske innenriksministeren Christophe Castaner. Han har rett. Det har vært en urovekkende økning i tilfeller av antisemittisme i Frankrike og Tyskland. Denne uka meldte tyske myndigheter at det ble begått 1.646 lovbrudd motivert av jødehat i Tyskland. Det høyeste tallet på ti år. I Frankrike ble det registrert 541 antisemittiske lovbrudd i Frankrike, en økning på 74 prosent fra året før.  

Jødeutryddelsen fra 2. verdenskrig vil alltid kaste mørke skygger inn i vår bevissthet, selv om det var 80 år siden Krystallnatten i 2018. Men samtidig ser vi at kunnskapen om folkemordet, blir mindre. Stadig flere sier de kan lite om hva som skjedde, spesielt blant de unge. Det er ikke så rart, for selv om Holocaust fremdeles er nær historie, er det få, og snart er det ingen tidsvitner igjen. Manglende kunnskap kombinert med konspirasjonsteorier som spres på nett er en svært farlig blanding.

Når kunnskapen svikter, får hatet lettere plass. Og slik kan jødehat holdes ved like. En undersøkelse CNN foretok i fjor, viste hvor skremmende lite folk sa de visste. En tredjedel av de spurte i utvalgte europeiske land, svarte at de visste lite eller ingenting om Holocaust. Nesten en fjerdedel mente jødene hadde for mye innflytelse i politikken.

Den voksende antisemittismen i europeiske land blir knyttet til både høyreekstremister, innvandrere fra arabiske land og Israel-kritiske venstreradikale. Den tyske avisa Tagesspiegel meldte at de fleste antisemittiske lovbruddene i Tyskland er begått av høyreradikale.

Les også: Høyreekstremister sto bak minst 50 drap i USA i fjor, og mange av ofrene var jøder, viser en ny rapport.

Historien viser at det ikke er lang vei fra hatefull retorikk til handling. Jødene opplevde å bli utdefinert fra samfunnet lenge før Krystallnatten og konsentrasjonsleirene. De seneste tallene fra Tyskland og Frankrike viser med all tydelighet at vi nå må ta disse kreftene på alvor. Her har myndighetene et særlig ansvar. Men det har også alle vi andre. Vi har alle en plikt til å si ifra dersom vi hører antisemittiske ytringer i vår hverdag.

7 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Pride har nådd sin peak
av
Tonje Gjevjon
28 dager siden / 8510 visninger
Vi som ikkje forstår Pride
av
Emil André Erstad
29 dager siden / 6425 visninger
Sangens elv stopper opp
av
Harald Bjørkøy
23 dager siden / 3396 visninger
10 grunner for ikke å delta i Pride-parader
av
Øivind Benestad
rundt 1 måned siden / 2852 visninger
Isolerte menigheter
av
Vårt Land
18 dager siden / 2691 visninger
Det er normalt å bli eldre
av
Magne Nylenna
26 dager siden / 2191 visninger
Sant og usant fra Lomheim
av
Merete Thomassen
14 dager siden / 2016 visninger
Oase og snever kritikk
av
Vårt Land
12 dager siden / 1775 visninger
Om Gud vil
av
Vårt Land
1 dag siden / 1741 visninger
En verdig død for alle
av
Marie Aakre
16 dager siden / 1736 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere