Lederartikkel Vårt Land

Urovekkende jødehat

Når kunnskapen svikter, får hatet lettere plass. Og slik kan jødehat holdes ved like.

Publisert: 15. feb 2019

To trær ble plantet i Paris til minne om en Ilan Halimi, en ung, jødisk mann som ble kidnappet og torturert til døde i 2006. Mandag ble trærne vandalisert, det ene hogd ned. Dette er den siste i rekken av antisemittiske handlinger i Frankrike. Hakekors er blitt malt på bilder av den franske politikeren Simone Veil, som overlevde Holocaust. Ordet jøde ble sprayet på vinduet til et bagel-bakeri i den franske hovedstaden.

Les også: Kraftig økning av hatkriminalitet mot jøder i europeiske land

– Antisemittismen sprer seg som en gift, sa den franske innenriksministeren Christophe Castaner. Han har rett. Det har vært en urovekkende økning i tilfeller av antisemittisme i Frankrike og Tyskland. Denne uka meldte tyske myndigheter at det ble begått 1.646 lovbrudd motivert av jødehat i Tyskland. Det høyeste tallet på ti år. I Frankrike ble det registrert 541 antisemittiske lovbrudd i Frankrike, en økning på 74 prosent fra året før.  

Jødeutryddelsen fra 2. verdenskrig vil alltid kaste mørke skygger inn i vår bevissthet, selv om det var 80 år siden Krystallnatten i 2018. Men samtidig ser vi at kunnskapen om folkemordet, blir mindre. Stadig flere sier de kan lite om hva som skjedde, spesielt blant de unge. Det er ikke så rart, for selv om Holocaust fremdeles er nær historie, er det få, og snart er det ingen tidsvitner igjen. Manglende kunnskap kombinert med konspirasjonsteorier som spres på nett er en svært farlig blanding.

Når kunnskapen svikter, får hatet lettere plass. Og slik kan jødehat holdes ved like. En undersøkelse CNN foretok i fjor, viste hvor skremmende lite folk sa de visste. En tredjedel av de spurte i utvalgte europeiske land, svarte at de visste lite eller ingenting om Holocaust. Nesten en fjerdedel mente jødene hadde for mye innflytelse i politikken.

Den voksende antisemittismen i europeiske land blir knyttet til både høyreekstremister, innvandrere fra arabiske land og Israel-kritiske venstreradikale. Den tyske avisa Tagesspiegel meldte at de fleste antisemittiske lovbruddene i Tyskland er begått av høyreradikale.

Les også: Høyreekstremister sto bak minst 50 drap i USA i fjor, og mange av ofrene var jøder, viser en ny rapport.

Historien viser at det ikke er lang vei fra hatefull retorikk til handling. Jødene opplevde å bli utdefinert fra samfunnet lenge før Krystallnatten og konsentrasjonsleirene. De seneste tallene fra Tyskland og Frankrike viser med all tydelighet at vi nå må ta disse kreftene på alvor. Her har myndighetene et særlig ansvar. Men det har også alle vi andre. Vi har alle en plikt til å si ifra dersom vi hører antisemittiske ytringer i vår hverdag.

7 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Noen bør skamme seg
av
Espen Ottosen
26 dager siden / 5717 visninger
Kreftens krigsmetaforer
av
Aud Irene Svartvasmo
24 dager siden / 3766 visninger
Ingen skal leve med skam
av
Tor Håkon Eiken
26 dager siden / 1376 visninger
Nå må vi stå sammen
av
Berit Hustad Nilsen
21 dager siden / 1278 visninger
Småprathelvetet
av
Ann Kristin van Zijp Nilsen
11 dager siden / 1247 visninger
Smiths Venner på ville veier.
av
Gerard Oord
11 dager siden / 1232 visninger
HVILKEN ELEFANT?
av
Rikke Grevstad Kopperstad
10 dager siden / 1181 visninger
Skal vi forby det vi ikke liker?
av
Paul Leer-Salvesen
21 dager siden / 1177 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere