Verdidebatt

Klokkene ringer for deg

Det finnes gode grunner til å havne på samme adresse før ekteskapet. Og minst like mange grunner til å gifte seg.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Samboerskapet er blitt en patriarkalsk ordning, skriver Åste Dokka (Vårt Land 8. februar). Hun hevder at argumentene mot å gifte seg vanskelig kan trumfe ekteskapets fordeler. Og siden ekteskapet er en samlivsforsikring som gagner den økonomisk svake part – som regel kvinnen – bør det være en feministsak å løfte frem ekteskapet, mener hun.

Selv er jeg ansatt som prest i Den norske kirke og på full fart inn boligkjøp og det omdiskuterte samboerskapet. Sånn sett har jeg et forklaringsproblem. For biskopene i Den norske kirke fornyet for et par år siden uttalelsen fra 1995 som sier nei til at prester og andre ansatte i vigslete stillinger i kirken kan leve i samboerskap. Hvorvidt dette overholdes i praksis, er en annen sak.

Ingen jobbintervjuere har spurt om min sivilstand eller om jeg bor sammen med noen. De har vært taktfulle sånn, og det har jeg satt pris på. Det hadde for så vidt også vært greit om de hadde spurt.

Les også: – Det er ikke sånn at alt løser seg med engang man møter en mann

En lavmælt hvisken. 

Det er ikke på sjefens teppe jeg har blitt møtt med hint om giftemål. Snarere alle andre steder. Forventingen om at jeg en dag skal gifte meg, finnes overalt i samfunnet, blant fjerne og nære. I kirka finnes den som en lavmælt hvisken og en stolt tradisjon. «Når skal dere gifte dere?» spør de gamle damene i menigheten med varme stemmer og glimt i øyet. For noen dager siden ringte min mor og spurte om det ikke var slik at jeg ønsket å gifte meg – om ikke altfor lenge kanskje? Nylig ringte min niese (5) for å fortelle meg at hun kunne tenke seg å være brudepike i bryllupet mitt. Hun har indianerkostyme klart.

Hadde spørsmålene om bryllupsplaner vært ladet med moralsk fordømmelse, mistillit eller utidig press, ville jeg opplevd det som respektløst. Jeg ville kjent sterkt behov for å forsvare vår rett til å gjøre ting i den rekkefølgen vi selv ønsker, og i den rekkefølgen økonomien tillater. Det finnes tusen gode grunner til å havne på samme adresse før man er gift.

Les også: Nå blir det trolig lettere å skille seg for irer 

Brus av heiarop. 

Men det er ikke slik jeg har opplevd spørsmålene. De positive forventningene kjennes snarere som et brus av heiarop fra mennesker som vil oss vel, som ønsker seg en anledning til å feire oss med taler og sang. Hvem kan bli snurt for noe sånt? Ville ikke det motsatte vært usigelig trist? Et fullstendig fravær av forventinger, ingen ønske om fest og feiring, bare en stilltiende aksept, eller verre: Det blir nok slutt …

Som prest har jeg allerede viet flere par. I vigselssamtalen heier jeg på paret og bekrefter at bryllupet slett ikke trenger å være dyrt og stort og unikt. «De fineste bryllupene er jo ofte de enkle», sier jeg, og ser at det unge (gamle) paret blir noen gram lettere. Kanskje ligger de våkne om natta og bekymrer seg for budsjetter som sprekker. Ikke rart mange vegrer seg for å gifte seg. Det hender det vordende ekteparet spør om jeg selv er gift. Nei, må jeg svare. Kanskje hadde det vært en lettelse for begge parter dersom jeg kunne svart ja. Om jeg var et levende vitne på at det holdt med en billig kjole, med et enkelt lokale, at man aldri kan være 100 prosent sikker, og at det ble fint likevel.

En romantiker. 

Heldig er den som finner en å gifte seg med, tenkte jeg tidligere. Nå er jeg plutselig en av de heldige. Men først må han – eller jeg! – fri. Og det bør helst skje snart. For det er fint med alt det praktiske og juridiske som følger med ekteskapet, men først og fremst er jeg en romantiker. Jeg vil gjerne ha alle de heiarop vi kan få, fra familie og venner, en anledning, en begivenhet som fortjener en fest, en skål, en tale, nei, mange taler, en kjole som passer ganske godt, en velsignelse fra Gud, forpliktende ord sagt i vitners påhør – alt det der store og fine vil jeg gjerne ha. For kjærlighet er hardt arbeid, og vi trenger alle det vi kan få av gode råd og støtte fra en større flokk. Dessuten: Mødres, fedres, niesers og venners ønske om å dele gleden over vår kjærlighet bør da også telle på vektskåla for gode grunner til å gifte seg?

Les også: Hun har lovet å være singel resten av livet

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt