Helge Eide

2

Barnevernets utfordringer

Publisert: 14. feb 2019  /  77 visninger.

Leder i Stortingets familie- og kulturkomité, Kristin Ørmer Johnsen, kommenterer i Vårt Land 11. februar barnevernets utfordringer, aktualisert gjennom kampanjen #HeiErna.

Vi er enige om mye, for eksempel at antall stillinger sier noe, men ikke alt om i hvilken grad bemanningen i barnevernet er forsvarlig.

På et område er det imidlertid behov for å nyansere noe Johnsens synspunkter. Det er legitimt å arbeide for flere kommunesammenslåinger. Men det er neppe noen sikker vei til bedre barnevern.  

Sammenslåing av små barnevernstjenester reduserer sårbarheten i tjenesten og sikrer de ansatte et bredere fagmiljø. Det er en viktig grunn til hvorfor interkommunalt barnevernssamarbeid er så utbredt. Kommunesammenslåing gir større enheter. Men Nordlandsforsknings gjennomgang av interkommunale barnevernssamarbeider i 2015 konkluderte med at størrelse på fagmiljøet og kvaliteten på tjenestene ikke nødvendigvis henger sammen. Det fantes da eksempler på det motsatte. God ledelse er minst like viktig for kvalitet som fagmiljøets størrelse.

At folkevalgte i (mindre) kommuner som samarbeider om barnevern skal være mindre opptatt av denne tjenesten, har vi ikke sett er dokumentert. Det er heller ikke inntrykket KS selv har. Et godt eksempel er kommunene i Hedmark/Oppland, som på eget initiativ igangsatte «Barnevernsløftet» i sin region for å styrke det politiske eierskapet til barnevernet. Lignende initiativ er også på gang i Finnmark, Trøndelag, Vestfold og Telemark.

Johnsen viser til at regjeringen nå skal stille nye krav til kommunene. Kommunene kan saktens stille gode krav til staten også. Det gjelder for eksempel sterkere påvirkning på hvor statlige tiltak gis når det blir behov for det, eller økonomisk mulighet til å kunne bedre rammevilkårene for fosterhjem. Men dialog er kanskje mer målrettet enn å lage kravlister til hverandre?

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ditt ubotferdige hjerte
av
Håvard Nyhus
27 dager siden / 2693 visninger
Uten skam
av
Liv Osnes Dalbakken
16 dager siden / 2527 visninger
Før døden skiller oss ad
av
Ingrid Nyhus
9 dager siden / 2335 visninger
Kristen gutt-syndromet
av
Merete Thomassen
3 dager siden / 2122 visninger
#metoo og oss selv
av
Berit Hustad Nilsen
5 dager siden / 1512 visninger
Uttalelsen er et veiskille
av
Gyrid Gunnes
30 dager siden / 1460 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere