Lederartikkel Vårt Land

Hundre år er nok

Ingen politiske ideologier kan argumentere for å bruke 22 milliarder kroner på å arrangere OL.

Publisert: 14. feb 2019

I disse dager er det 25 år siden Lillehammer-OL gikk av stabelen. Siden den gang har flere norske byer meldt seg som kandidater til å arrangere et nytt vinter-OL. Ifølge NRK har det offentlige Norge brukt 330 millioner kroner på å skrive søknader på få år – uten at noe OL er blitt arrangert.

At rusen etter Lillehammer skulle vare så lenge, er vanskelig å forstå. Alle som opplevde festen i 1994 husker at det var stas å være norsk, at vadmel ble in igjen og at vi vant mange gull. Men vi husker også den hektiske patriotismen, bakrusen i å sitte med lua full av dyre, men verdiløse pins i mars, og ikke minst skandalene knyttet til IOC og Juan Samaranch.

Les også: – IOC er moden for historiens skraphaug

Underkastelsen IOC krever er grunn nok i seg selv til aldri å involvere seg med dem. Men i tillegg er det å arrangere OL et økonomisk tapsprosjekt av dimensjoner. Fordeler som økt turiststrøm eller styrket folkehelse er i beste fall umulig å måle – og stort sett kun luftige håp.

Ingen av de politiske ideologiene som lever i Norge i dag kan produsere gode argumenter for å bruke 22 milliarder kroner (det forsiktige estimatet fra 2013) på et arrangement, spesielt når man ikke kan forvente at det kaster av seg noen gevinster. Til sammenligning bruker vi rundt 20 millarder på politi og påtalemyndighet. De pengene staten rår over er samlet inn fra oss alle, det er skattebetalernes bidrag til vårt felles gode. Når stat og kommune skal bruke de pengene, er de nødt til å tenke kost-nytte-logisk og gjøre harde prioriteringer. Dersom det fyker ut flere titalls milliarder til OL, blir det mindre til sosialpolitikk, klimatiltak, helse og utdanning, ja til alt det offentlige egentlig er satt til å forvalte, til det vi som samfunn trenger å bruke penger på.

Dersom OL skal arrangeres, er noen nødt til å arrangere det. Norge, som er et rikt land og dessuten gullgrossist bør kunne rekke opp hånda, mener mange. Men hvis vi ikke synes det er verdt pengene, kan jo verden også prøve å la være ha å ha OL?

Les også: Vatikanet går for gull med nytt sportslag

Vi klarte oss fram til 1924 uten et vinter-OL. Vi skal nok stå også dette av – hundre år er mer enn nok. Så blir det mer penger til ordentlige formål, færre flyreiser og dermed saktere forringelse av vinteren, og ikke minst: Mindre flaut å være norsk.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere