Verdidebatt

KrFs unike verdisyn og rolle

Barn og familie, og bioteknologi er to av hjertesakene til Kristelig Folkeparti. Ved å profilere sakene sterkere vil partiet kunne nå ut til en større gruppe enn de gjør i dag. Noen av årsakene formidles her.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Tredeling av fødselspermisjonen

Fra tidligere å være hjemme med barna mens de var små, skal kvinner i dag raskest mulig tilbake i arbeid. Kravet om likestilling vurderes av landets politikere å være viktigere enn det nære båndet mellom mor og barn. Dette er en sak som KrF kan vinne mye på, om de gir familien mulighet til selv å fordele permisjonen i barnets første leveår.

Barnehage

De fleste norske ett- og toåringer tilbringer over åtte timer i barnehagen om dagen. En studie viser at mange av barna påføres stresshormoner.

Barna påføres også mye sykdom. Ifølge Folkehelseinstituttet er forkjølelse, halsbetennelse og ørebetennelse nesten dobbelt så vanlig hos yngre barnehagebarn som hos barn som ikke går i barnehage, mens mage-tarminfeksjoner er tre ganger så vanlig. I tillegg kan det i barnehager forekomme utbrudd av hodelus og annet.

Det er i dag bred politisk enighet om barnehagetilbud til alle. Men ingen nevner de store påkjenningene som barna utsettes for ved daglig å tilbringe åtte til ni timer der. KrF er de eneste som belyser mor-barnrelasjonen og har laget et alternativ, i form av kontantstøtten.

KrF er også åpne for andre gode løsninger, som kortere barnehagedag.

Abortloven og bioteknologi

Abortloven har ikke blitt justert på 40 år, til tross for at bioteknologiloven jevnlig endres. Dette kan skape etiske dilemmaer. Dagens fosterdiagnoser gjør at man i dag kan finne ut mye om barnets fremtidige egenskaper.

Downs syndrom: Mange med Downs syndrom opplever det som vondt at loven anser egenskapen deres som et selvstendig grunnlag for å ta abort. Ved å fjerne paragraf 2c vil ikke fosterets egenskap legges til grunn, men den gravides opplevelse av å ta seg av et barn som trenger ekstra omsorg. Barn som er litt annerledes vil da få likt rettsvern og menneskeverd som andre.

Tvillingabort: Da abortloven ble laget var det medisinsk sett ikke mulig å abortere ett av flere fostre. I dag er det mulig. Men ved fjerning av ett av to friske fostre utsettes det gjenlevende fosteret for stor helserisiko. Barnet vil også påføres smerte når det en dag får vite at de opprinnelig var to i mors mage, deriblant i form av skyldfølelse som: "Hvorfor var det jeg som fikk leve?"

Sorteringssamfunn

Mange i befolkningen uttrykker bekymring for en utvikling mot et sorteringssamfunn, og mener det er viktig at myndighetene setter klare grenser for å hindre dette. KrF støtter opp om det. Bekymringen er reell.

Flere ungdomspartier vil utvide dagens grense for selvbestemt abort fra uke 12 til 16, 18 og hele 24 uker. Barn kan i dag reddes ned til uke 21. Jordmødre forteller om fostre som senaborteres, som ligger og gisper etter luft til de dør.

KrF ønsker en gjennomgang av abortloven, det skulle også de andre partiene se behovet for.

Norske politikere har også begynt å åpne opp for tanken om aktiv dødshjelp. Erfaringer fra land som Nederland og andre, som tillater dette, viser at tilbudet snart utvides fra kun å gjelde smertelidelser ved livets slutt, til andre tilstander. Og at det også innvilges for mennesker som opplever ensomhet, eller føler de er en byrde for familien og omgivelsene. Det er slik sett stor grunn til å ta disse tingene på alvor, noe KrF gjør fullt og helt.

Alkohol

Det er vanlig å servere alkohol ved festlige anledninger. Grunnen til det er at folk ønsker en rusvirkning, i form av lystig stemning eller avslapning. Årsaken til rusen er ikke like oppløftende å påminnes om.

Alkohol inneholder gift som sprer seg raskt i kroppen. Ved drikke av vin eller øl går alkoholen over i blodet og videre til hjernen hvor den skader hjernecellene. Skaden på hjernecellene skaper rusvirkningen.

Aksepten for alkohol har økt betydelig de siste årene. Som eksempel kan nevnes de ”glad-grønne” bæreposene til Vinmonopolet, som kunne kommet fra en leketøysbutikk. De gjør ikke det, og innholdet i dem går dessverre ofte ut over kjøperens omgivelser.

Barn merker at foreldrene er påvirket, lenge før de voksne kjenner seg beruset. Ved inntak av alkohol endrer foreldrene væremåte, som måten å snakke på. Dette skaper stor utrygghet for barna.

En norsk undersøkelse viser også at mange tenåringsjenter blir redde når de er sammen med gutter som drikker alkohol, fordi guttene blir påtrengende.

Alkohol er årsaken til mye vondt. Alle som drikker alkohol har økt risiko for å påføre andre ubehagelige opplevelser eller helseskader. Det er slik sett mange tungtveiende grunner til å innføre en mer restriktiv alkoholpolitikk. KrF vil det. Dagens høye konsum viser behovet for å innføre strengere regler, både når det gjelder tilgjengelighet og konsum. Men det er ikke så lett å gjennomføre, da en stor andelen av befolkningen drikker alkohol, inkludert leger.

Det var en helseminister fra KrF som innførte røykeloven, hvem er tøff nok til å ta alkoholen? Mye tilsier at KrF også der vil få en sentral rolle når tiden kommer.

Trenger vi KrF i dagens politiske landskap?

Svaret mitt er et ubetinget ja. Landet vårt trenger et parti som har et klart etisk ståsted og som hjelper de svakeste blant oss. I alle temaene nevnt over er det barna som er den svake part.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt