Leder

Mer enn en dråpe i havet

Problemet er ikke løst, selv om flyktningkrisen ikke er like synlig i nyhetsbildet

I 2015 kom over en million flyktninger til Europa. Halvparten av dem – 500 000 – kom til den greske øya Lesvos, nært kysten av Tyrkia.

Vårt Land har i flere reportasjer de siste ukene fortalt om forholdene der nå, tre år etter flyktningkrisen satte sitt preg på Europa. Angela Merkel åpnet dørene og sa «Wir schaffen Dass» – Vi klarer dette.

Les også: Ein gresk tragedie

Men det er ikke til å stikke under en stol at det store antallet flyktninger påvirket nasjonal politikk i flere land, og også på hvordan folk stemte i valg. Det ble et splittende spørsmål.

Selv om avtalen mellom EU og Tyrkia nesten stanset flyktningtrafikken over Middelhavet til Hellas i 2016, er det fortsatt tre ganger så mange som oppholder seg i leirene enn det er plass til.  For EU-Tyrkia-avtalen fungerer ikke.

Tyrkia, som allerede har over fire millioner flyktninger, har ikke kapasitet til å ta i mot flere. Derfor kan flyktningene som kommer til Levsos, bli sittende fast og må vente flere år bare for å få et asylintervju.

Problemet er ikke løst, selv om flyktningkrisen ikke er like synlig i nyhetsbildet. som i 2015. Da ble også mange nye organisasjoner og grupper dannet. Enkeltmennesker som reagerte og ville bidra. Det er slik «Dråpen i havet» ble til.

Kan små pop up-organisasjoner gjøre innsats på samme måte som store, profesjonelle hjelpeorganisasjoner? De store betrakter gjerne ad hoc-gruppene som amatører. Og det er de. Men tilstrømningen av flyktninger i 2015 viste at det var de små som var der, gjorde en viktig innsats. De store kom først senere.

Pop-up -organisasjoner kan være viktige tilskudd i nødhjelpsfamilien. Men det er viktig at de klarer å koordinere innsatsen, slik at de ikke går i veien for hverandre.

Lysten til å hjelpe må ikke gjøre sårbare folk enda mer utsatt. Bistandsforskere har et poeng som er svært viktig, nemlig innsatsen må være koordinert og relevant.

Les også: Gjev plaga flyktninger pusterom

De nye pop-uporganisasjonene kan ikke levere langsiktig strukturell bistand, men verdifull akutthjelp til mennesker i nød. Slik som flyktningene i Hellas i 2019. For flyktningene som får hjelp er dette et svært viktig bidrag.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder