Une Aina Bastholm

Miljøpartiet De Grønne
3

På tide å bli ulydige?

Sivil ulydighet? Ja, noen ganger kan det være riktig å bryte loven.

Publisert: 12. feb 2019

Det er ikke lenge ­siden Norge var en foregangsnasjon på ­klima. Nå har vi gått fra klima­forbilde til klima­sinke. ­Oljepumpene går for fullt, ­klimautslippene fortsetter på samme nivå og uforpliktende mål blir justert etter hvert som ­politikerne gir opp. Som Jens Stoltenberg skriver i sin selv­biografi: «Når datoen nærmer seg og vi ser at det blir vanskelig, slutter vi å snakke om ­dette ­målet, og setter i stedet nye mål enda lenger fram. Slik har vi ­bedratt oss selv flere ganger.»

Kloden taper. 

Også platt­formen til vår nye regjering ­bedrar. Den har gitt oss nye ­klimamål, men ikke nød­vendige tiltak for å nå målene. Og det er her det ofte feiler. For selv om norske politikere kan sin klimapolitikk på rams, taper kloden når partiene skal prioritere sine hjertesaker. Lavere kollektiv­priser taper mot lavere bompenger. Togutbygging taper mot motorvei. Oljeavvikling taper mot oljelobbyen.

Og prinsipper som «forurenser-
betaler» og «føre-var» må vike for høyrepopulisme. Eller for ­sosialisme. Klimaendringene rammer dypt urettferdig. Likevel får vi stadig høre at det er ­klimatiltakene her i Norge som er urettferdige. Det er lettere å 
bli forbannet over de ekstra ­kronene du må betale i bom­ringen her og nå, enn urett­ferdigheten i at vår alles bilbruk tvinger ­mennesker på flukt og rammer tryggheten til våre ­barnebarn. Det er ­behov for en bedre sosial ­omfordeling, også i ­Norge. Men kravene fra ­venstresiden om at klima­politikken kun skal merkes av dem med fete lønninger, ­setter klimapolitikken sjakk-matt.

Flyr til Thailand. 

­Politikere sår også tvil om effekten av virkemidlene. Som når Trygve Slagsvold Vedum mener det er ­poengløst å kutte i kjøtt­forbruket så lenge noen flyr til Thailand – uten at han vil gjøre noe med nordmenns flyreiser av den grunn.

Frustrasjonen over norsk ­klimapolitikk har reist ­debatten om sivil ulydighet. Har miljø­bevegelsen mislyktes? Er vi nordmenn for dresserte for vårt eget beste? Er det på tide at folk tar saken i egne hender for å ­vekke politikerne fra dvalen?

Kanskje, men hvordan? ­Behovet for et mer radikalt ­ytterpunkt i klimadebatten er åpenbar. For når ytter­punktene i en debatt forskyver seg, ­forskyver også balansepunktet seg, og dermed makta. De store partiene holder seg nemlig stort sett i midten. De Grønne har vært ytterpunktet i miljøspørsmål 
i Stortinget siden vi kom inn i 2013, og har vunnet flere seiere på den måten. Men jeg er redd det ikke er nok.

Den radikale stemmen. 

For mens De Grønne på inn- og ­utpust forsvarer hvordan en ­kontrollert avvikling av norsk olje og gass over 15 år er bra for klimaet og norsk ­økonomi, ­mangler norsk offentlighet den kompromissløse, radikale s­temmen som ikke skal forsvare helhet og realisme. En stemme som med all sin kraft roper 15 år? Er du gal? Vi har ikke mer tid å miste. Se barnet ditt i øynene og steng oljekranene i dag.

God aksjonisme ­trenger s­elvsagt ikke være sivil ­ulydighet. Den 15 år gamle klima­aktivisten Greta Thunberg er et ­strålende eksempel på at du ikke ­trenger å begå lovbrudd for å få ­symboltung oppmerksomhet. Ved ­skoleskulking og ­direkte tale har hun fått unge over hele verden med seg i å avkle ­politikernes handlingslammelse.

For mens politikkens spille­regler er langdryge, ­utvannet og fremmed for folk flest, er ­Thunbergs språk direkte: de som sitter med makt i dag og ikke gjør det de kan for å stanse klima­endringer, de beskytter egen ­luksus framfor vår alles trygghet. En krise, sa hun til klima­toppmøtet i Polen, kan ikke løses med mindre du behandler den som en krise.

Tok seg inn. 

Men sivil ­ulydighet? Jo, noen ganger kan det være riktig å bryte loven. For halv­annet år siden fikk jeg sterk kritikk av enkelte for å ha uttrykt støtte til dyrevernerne som tok seg inn i norske pelsdyrfarmer og filmet sykdom, ­skader og vanskjøtsel på gårder. Med det ga pelsdyraktivistene oss ­dokumentasjon som vi ­ellers aldri hadde fått. Poenget var ikke å bryte loven, men det var ­nødvendig for å kunne ­avsløre enda verre lovbrudd og lidelse.

Pelsdyraktivistene var åpne om hva de gjorde og hvem de var, og de gjorde alt ­råmaterialet tilgjengelig. Med det gjorde de som Greta Thunberg: de var både ­åpnere, ærligere og tydeligere enn det politikere som regel ­klarer, all den tid vi skal representere mange flere enn oss selv. Og de var villige til å gjøre store personlige offer for saken.

Kan skade saken. Men ­sivil ­ulydighet er ikke et ­poeng i seg selv, og kan like ofte ­skade ­saken. Det må være ­riktig ­virkemiddel, til riktig tid og på riktig måte. Sannsynligvis er det ikke flere lovbrudd i ­klimaets navn vi ­trenger, men en mer ­kompromissløs, ­direkte og ikke-voldelig ­aksjonisme 
som gir nye og nødvendige ­ytterpunkt i ­klimadebatten, og det på en måte som kan ­bygge bred, ­folkelig ­mobilisering. Vi trenger­ ­aksjonisme som ­utfordrer og ­utfyller demokratiet vårt, uten å undergrave det. Og vi trenger i alle fall flere som Greta ­Thunberg.

Først gang publisert i tidsskriftet Pan. Gjengitt med tillatelse.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ja vel, gamlis
av
Heidi Terese Vangen
20 dager siden / 1196 visninger
Guds fravær
av
Geir Tryggve Hellemo
14 dager siden / 1192 visninger
Det vi ikke ser
av
Magne Nylenna
6 dager siden / 827 visninger
Biskop Byfugliens merkelige avskjedsreplikk
av
Roald Iversen
rundt 1 måned siden / 652 visninger
Eit ansvarslaust Europa
av
Emil André Erstad
29 dager siden / 650 visninger
Jeg er ikke livets regissør
av
Maryam Trine Skogen
28 dager siden / 578 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere