Anna Ramskov Laursen

6

Nei, kjærligheten er ikke størst av alt!

Publisert: 12. feb 2019

Trosopplæringen i Den norske kirke har slagordet «Størst av alt» som sin logo. Jeg mener dette slagordet fører til teologiske feilslutninger og står i fare for å føre til vranglære (vrang i betydningen ‘feil’ eller ‘falsk’). Hvorfor? Jo, fordi veldig mange mennesker, også kirkens egne ansatte, feilaktig tror at uttrykket er et sitat fra 1. Korinterbrev: «… størst av alt er kjærligheten». Det er feil! 1. Korinter 13,13 høres slik ut:

 Så blir de stående, disse tre: tro, håp og kjærlighet. Men størst blant dem er kjærligheten.

Det er på alle måter stor forskjell på å være størst av alt og størst blant noe annet. Ved stadig å koble sammen uttrykket «størst av alt» og kjærlighet er kirken på vei til både å fare med vrang lære og redusere våre forestillinger om hvem Gud er. For hvem eller hva er det som er størst av alt om ikke den treenige Gud selv? I den åndelige tradisjonen etter Ignatius av Loyola, som mange lar seg inspirere av i dag, er for eksempel selve kjerneuttrykket «Deus semper major», Gud er alltid større.

1. Johannes 4, 8 sier riktignok at «Gud er kjærlighet», men det betyr ikke at Gud bare er kjærlighet. Gud er også større enn kjærligheten og så mye mer enn kjærlighet, slik som den danske presten Mikkel Wold for eksempel uttrykker det i Min tro i Vårt Land, lørdag 9. februar: «For meg er Gud det majestetiske, mysteriøse, fantastiske – både det helt store og det helt nede på én gang. Han er barmhjertighetens og kjærlighetens uttrykk, og også Gud som dommeren.» Vi kan føye til mange andre adjektiver og substantiver som kan beskrive Gud, men felles for dem er at de aldri kan fange hvem Gud er, bare gi et glimt. Gud smetter alltid unna våre forsøk på å fange ham i ord, og vi kan bare ane den evige som er størst av alt.

Jeg mener at Den norske kirke i det minste må klargjøre hva den ønsker å formidle med uttrykket «Størst av alt». Hvem eller hva er det som er størst av alt, og hva har det å si for trosopplæringen? Vel er det et fengende og dragende slagord, men det hjelper ikke hvis det gir feil assosiasjoner som igjen fører til feil lære. Kanskje tiden til og med er inne til å ‘kill your darling’ og finne et annet slagord som treffer bedre teologisk og pedagogisk?

5 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Visjon Norge som «Guds forrådshus»?
av
Cecilie Erland
24 dager siden / 2236 visninger
Å bli forma til eit kristent liv
av
Hallvard Jørgensen
21 dager siden / 1811 visninger
Fleksibel og sliten
av
Merete Thomassen
9 dager siden / 1302 visninger
Klima er viktigst!
av
Arne Danielsen
30 dager siden / 1234 visninger
Lengselen etter det evige hjem
av
Heidi Terese Vangen
14 dager siden / 1120 visninger
Respektløshet og bedrag i Jesu navn
av
Pål Georg Nyhagen
25 dager siden / 1081 visninger
Rusreformen som gjør vondt verre
av
Constance Thuv
18 dager siden / 916 visninger
Prestekallet kommer innenfra
av
Maryam Trine Skogen
29 dager siden / 901 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere