Anna Ramskov Laursen

5

Nei, kjærligheten er ikke størst av alt!

Publisert: 12. feb 2019

Trosopplæringen i Den norske kirke har slagordet «Størst av alt» som sin logo. Jeg mener dette slagordet fører til teologiske feilslutninger og står i fare for å føre til vranglære (vrang i betydningen ‘feil’ eller ‘falsk’). Hvorfor? Jo, fordi veldig mange mennesker, også kirkens egne ansatte, feilaktig tror at uttrykket er et sitat fra 1. Korinterbrev: «… størst av alt er kjærligheten». Det er feil! 1. Korinter 13,13 høres slik ut:

 Så blir de stående, disse tre: tro, håp og kjærlighet. Men størst blant dem er kjærligheten.

Det er på alle måter stor forskjell på å være størst av alt og størst blant noe annet. Ved stadig å koble sammen uttrykket «størst av alt» og kjærlighet er kirken på vei til både å fare med vrang lære og redusere våre forestillinger om hvem Gud er. For hvem eller hva er det som er størst av alt om ikke den treenige Gud selv? I den åndelige tradisjonen etter Ignatius av Loyola, som mange lar seg inspirere av i dag, er for eksempel selve kjerneuttrykket «Deus semper major», Gud er alltid større.

1. Johannes 4, 8 sier riktignok at «Gud er kjærlighet», men det betyr ikke at Gud bare er kjærlighet. Gud er også større enn kjærligheten og så mye mer enn kjærlighet, slik som den danske presten Mikkel Wold for eksempel uttrykker det i Min tro i Vårt Land, lørdag 9. februar: «For meg er Gud det majestetiske, mysteriøse, fantastiske – både det helt store og det helt nede på én gang. Han er barmhjertighetens og kjærlighetens uttrykk, og også Gud som dommeren.» Vi kan føye til mange andre adjektiver og substantiver som kan beskrive Gud, men felles for dem er at de aldri kan fange hvem Gud er, bare gi et glimt. Gud smetter alltid unna våre forsøk på å fange ham i ord, og vi kan bare ane den evige som er størst av alt.

Jeg mener at Den norske kirke i det minste må klargjøre hva den ønsker å formidle med uttrykket «Størst av alt». Hvem eller hva er det som er størst av alt, og hva har det å si for trosopplæringen? Vel er det et fengende og dragende slagord, men det hjelper ikke hvis det gir feil assosiasjoner som igjen fører til feil lære. Kanskje tiden til og med er inne til å ‘kill your darling’ og finne et annet slagord som treffer bedre teologisk og pedagogisk?

5 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Kristen kamelsluking
av
Espen Ottosen
20 dager siden / 3318 visninger
For kort for Jesus?
av
Øyvind Hadland
27 dager siden / 2429 visninger
En prest og en gave
av
Anita Reitan
15 dager siden / 2391 visninger
Om Gud vil
av
Vårt Land
28 dager siden / 2357 visninger
Fem om dagen: en sunn tro
av
Berit Hustad Nilsen
14 dager siden / 1814 visninger
Politikk og religion sauses sammen
av
Helge Simonnes
11 dager siden / 1646 visninger
Å trene motstandskraften
av
Knut Arild Hareide
27 dager siden / 1496 visninger
Jakt og offer
av
Hilde Løvdal Stephens
8 dager siden / 1393 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere