Anna Ramskov Laursen

5

Nei, kjærligheten er ikke størst av alt!

Publisert: 12. feb 2019  /  311 visninger.

Trosopplæringen i Den norske kirke har slagordet «Størst av alt» som sin logo. Jeg mener dette slagordet fører til teologiske feilslutninger og står i fare for å føre til vranglære (vrang i betydningen ‘feil’ eller ‘falsk’). Hvorfor? Jo, fordi veldig mange mennesker, også kirkens egne ansatte, feilaktig tror at uttrykket er et sitat fra 1. Korinterbrev: «… størst av alt er kjærligheten». Det er feil! 1. Korinter 13,13 høres slik ut:

 Så blir de stående, disse tre: tro, håp og kjærlighet. Men størst blant dem er kjærligheten.

Det er på alle måter stor forskjell på å være størst av alt og størst blant noe annet. Ved stadig å koble sammen uttrykket «størst av alt» og kjærlighet er kirken på vei til både å fare med vrang lære og redusere våre forestillinger om hvem Gud er. For hvem eller hva er det som er størst av alt om ikke den treenige Gud selv? I den åndelige tradisjonen etter Ignatius av Loyola, som mange lar seg inspirere av i dag, er for eksempel selve kjerneuttrykket «Deus semper major», Gud er alltid større.

1. Johannes 4, 8 sier riktignok at «Gud er kjærlighet», men det betyr ikke at Gud bare er kjærlighet. Gud er også større enn kjærligheten og så mye mer enn kjærlighet, slik som den danske presten Mikkel Wold for eksempel uttrykker det i Min tro i Vårt Land, lørdag 9. februar: «For meg er Gud det majestetiske, mysteriøse, fantastiske – både det helt store og det helt nede på én gang. Han er barmhjertighetens og kjærlighetens uttrykk, og også Gud som dommeren.» Vi kan føye til mange andre adjektiver og substantiver som kan beskrive Gud, men felles for dem er at de aldri kan fange hvem Gud er, bare gi et glimt. Gud smetter alltid unna våre forsøk på å fange ham i ord, og vi kan bare ane den evige som er størst av alt.

Jeg mener at Den norske kirke i det minste må klargjøre hva den ønsker å formidle med uttrykket «Størst av alt». Hvem eller hva er det som er størst av alt, og hva har det å si for trosopplæringen? Vel er det et fengende og dragende slagord, men det hjelper ikke hvis det gir feil assosiasjoner som igjen fører til feil lære. Kanskje tiden til og med er inne til å ‘kill your darling’ og finne et annet slagord som treffer bedre teologisk og pedagogisk?

5 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Uten Gud i Guds hus
av
Linn Stalsberg
19 dager siden / 2643 visninger
Den avgjørende barmhjertigheten
av
Ingebjørg Nesheim
18 dager siden / 2303 visninger
KrF svikter den kristne presse
av
Vårt Land
14 dager siden / 2249 visninger
Fløyene på Kirkemøtet
av
Vårt Land
28 dager siden / 2128 visninger
Kirkenes framtid
av
Berit Hustad Nilsen
12 dager siden / 1967 visninger
Unnfallenhet er ikke en dyd
av
Hilde Frafjord Johnson
18 dager siden / 1494 visninger
Sjamanen, prinsessen og premissene
av
Vidar Mæland Bakke
14 dager siden / 1451 visninger
Når pressen svikter
av
Vårt Land
28 dager siden / 1441 visninger
Menn uten make
av
Vårt Land
22 dager siden / 1187 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere