Leder

Religiøs forfølgelse

Fra norsk side må det kontinuerlig jobbes for å påvirke disse landene. Gjennom direkte kontakt og internasjonale fora.

I forrige uke ble det kjent at et Jehovas vitne har fått fengselsstraff i Russland, anklaget for religiøs
ekstremisme. Dennis Christensen har bodd i Russland siden 1995, og skulle bygge opp et hoved­kvarter for Jehovas vitner i St. Petersburg. Samme dag ble flere Jehovas vitner pågrepet av russiske myndigheter i det som ble omtalt som «en stor operasjon».

Les også: Et Jehovas vitne fikk fengselsdom. Samme dag arresterte ­russiske myndigheter flere fra trossamfunnet.

I april 2017 ­erklærte Russlands høyesterett at ­Jehovas vitner er en ekstremistisk organisasjon og forbudt. ­Jehovas vitner kan dermed ikke eie eiendom, misjonere eller praktisere sin tro. Jehovas vitner anslås å ha rundt 170.000 følgere blant landets 147 millioner innbyggere.

FN har fordømt dommen mot Christensen. De oppfordrer russiske myndig­heter til å revidere føderale ­lover, slik at alle kan utøve sin religion og tro. Michelle Bachelet, FNs høykommissær for menneskerettigheter frykter at den harde dommen kan skape en farlig presedens og kriminalisere retten til religionsfrihet og trosfrihet.

De siste årene har Russland hatt en stygg historie knyttet til tros- og ytringsfrihet. I 2012 ble det russiske bandet Pussy Riot fengslet etter en opptreden i Frelseren Kristus-katedralen i Moskva. De ble funnet skyldige i hat og religiøst fiendskap.

I flere andre land ser vi begrensninger i tros- og ytrings­frihet. Menneskerettsgrupper anslår at rundt 1 million etniske uigurer og andre muslimske minoriteter holdes fanget i såkalte antiekstremisme-sentre. Ifølge ulike kilder kan ytterligere 2 millioner ha blitt tvunget inn i omskoleringsleire for å gjennomgå politisk og kulturell indoktrinering. Dette har Kina avvist offisielt.

I flere andre land vet vi at religiøse og anner­ledestenkende blir forfulgt, trakassert eller drept. Noen eksempler er kristne i Egypt og kristne og muslimer i India. Også land som Iran og Saudi-Arabia har et dårlig rulleblad for å gi minoriteter tros- og ytringsfrihet.

Les også: Dennis Christensen, som har sittet fengslet i Russland i snart to år, er kjent skyldig i religiøs ekstremisme og dømt til seks år i fengsel.

Fra norsk side må det kontinuerlig jobbes for å påvirke disse landene, både gjennom direkte kontakt og internasjonale fora. Norge må ha en ambisjon om å bidra til at disse landene hele tiden blir påminnet om at alle mennesker har en grunnleggende rett til å tro og mene det de vil.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder