Lederartikkel Vårt Land

Religiøs forfølgelse

Fra norsk side må det kontinuerlig jobbes for å påvirke disse landene. Gjennom direkte kontakt og internasjonale fora.

Publisert: 11. feb 2019

I forrige uke ble det kjent at et Jehovas vitne har fått fengselsstraff i Russland, anklaget for religiøs
ekstremisme. Dennis Christensen har bodd i Russland siden 1995, og skulle bygge opp et hoved­kvarter for Jehovas vitner i St. Petersburg. Samme dag ble flere Jehovas vitner pågrepet av russiske myndigheter i det som ble omtalt som «en stor operasjon».

Les også: Et Jehovas vitne fikk fengselsdom. Samme dag arresterte ­russiske myndigheter flere fra trossamfunnet.

I april 2017 ­erklærte Russlands høyesterett at ­Jehovas vitner er en ekstremistisk organisasjon og forbudt. ­Jehovas vitner kan dermed ikke eie eiendom, misjonere eller praktisere sin tro. Jehovas vitner anslås å ha rundt 170.000 følgere blant landets 147 millioner innbyggere.

FN har fordømt dommen mot Christensen. De oppfordrer russiske myndig­heter til å revidere
føderale ­lover, slik at alle kan utøve sin religion og tro. Michelle Bachelet, FNs høykommissær for menneskerettigheter frykter at den harde dommen kan skape en farlig presedens og kriminalisere retten til religionsfrihet og trosfrihet.

De siste årene har Russland hatt en stygg historie knyttet til tros- og ytringsfrihet. I 2012 ble det russiske bandet Pussy Riot fengslet etter en opptreden i Frelseren Kristus-katedralen i Moskva. De ble funnet skyldige i hat og religiøst
fiendskap.

I flere andre land ser vi begrensninger i tros- og ytrings­frihet. Menneskerettsgrupper anslår at rundt 1 million etniske uigurer og andre muslimske minoriteter holdes fanget i såkalte antiekstremisme-sentre. Ifølge ulike kilder kan ytterligere 2 millioner ha blitt tvunget inn i omskoleringsleire for å gjennomgå politisk og kulturell indoktrinering. Dette har Kina avvist offisielt.

I flere andre land vet vi at religiøse og anner­ledestenkende blir forfulgt, trakassert eller drept. Noen eksempler er kristne i Egypt og kristne og muslimer i India. Også land som Iran og Saudi-Arabia har et dårlig rulleblad for å gi minoriteter tros- og ytringsfrihet.

Les også: Dennis Christensen, som har sittet fengslet i Russland i snart to år, er kjent skyldig i religiøs ekstremisme og dømt til seks år i fengsel.

Fra norsk side må det kontinuerlig jobbes for å påvirke disse landene, både gjennom direkte kontakt og internasjonale fora. Norge må ha en ambisjon om å bidra til at disse landene hele tiden blir påminnet om at alle mennesker har en grunnleggende rett til å tro og mene det de vil.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
6 dager siden / 2861 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
29 dager siden / 1890 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
3 dager siden / 1405 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
9 dager siden / 1017 visninger
Hjemlengsel
av
Joanna Bjerga
4 dager siden / 743 visninger
Mor eller menneske?
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 1 måned siden / 625 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere