Karl Øyvind Jordell

130

Det handler om Vårt Lands journalistikk

Jeg har ikke noe sted antydet at overtramperen ikke er tilregnelig, men stilt spørsmålstegn ved hennes skjønnsomhet.

Publisert: 12. feb 2019  /  99 visninger.

Redaktør Gjøsund tar fram storslegga når han 9. februar hevder at jeg, i et innlegg der jeg kritiserer det eneste overtramp jeg har registrert i debatten om ny biskop i Stavanger, skulle være av den oppfatning at overtramperen ikke er tilregnelig og burde vært beskyttet mot seg selv. Det er en utilbørlig ekspanderende tolkning som ikke har grunnlag i det jeg skrev.    

Et hovedanliggende fra min side var å kritisere to punkter i Vårt Lands dekning 26.1. Mitt hovedinntrykk av dekningen var at man ville sette saken på spissen. Det ene punktet var Gjøsunds eget innlegg, som hadde som overskrift «Gjør Åpen folkekirke rent bord?» Innlegget er neppe blitt lest som primært å dreie seg om hvordan en gruppe tolker utnevnelsen, slik Gjøsund hevder 9.2. Anførselen om andres tolkning fremkommer først langt nede i artikkelen. Leserne vil legge til grunn at overskriften viser til det han selv mener. Jeg pekte på at Kirkerådet ikke bare har utnevnt liberale biskoper, og dermed ikke kan oppfattes som å ville gjøre «rent bord».

Det andre var intervjuet med en aktør som hadde formulert seg spenstig («Rå maktarroganse») på sin blogg, og som i intervjuet fremmet en negativ og spekulativ påstand om hvordan andre, blant annet bispedømmeråd og biskoper, hadde vurdert Ådnøys innsats som fungerende biskop.

Mitt anliggende var at Vårt Lands redaktør burde unngått en overskrift som ikke hadde dekning i Kirkerådets samlede utnevninger, og at journalisten burde unngått 1) en ukritisk gjengivelse av en kilde som fremmet svært spisse formuleringer, samt 2) fremfor alt unngått kildens svært spekulative synspunkter på andres oppfatninger av Ådnøys kvalifikasjoner. Dette siste kunne ikke tjene noen hensikt enn å ramme henne, så lenge utnevnelsen var et faktum.

Jeg har ikke noe sted antydet at overtramperen ikke er tilregnelig, men stilt spørsmålstegn ved hennes skjønnsomhet.

Karl Øyvind Jordell, professor, UiO

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Uten Gud i Guds hus
av
Linn Stalsberg
19 dager siden / 2643 visninger
Den avgjørende barmhjertigheten
av
Ingebjørg Nesheim
18 dager siden / 2303 visninger
KrF svikter den kristne presse
av
Vårt Land
14 dager siden / 2249 visninger
Fløyene på Kirkemøtet
av
Vårt Land
28 dager siden / 2128 visninger
Kirkenes framtid
av
Berit Hustad Nilsen
12 dager siden / 1967 visninger
Unnfallenhet er ikke en dyd
av
Hilde Frafjord Johnson
18 dager siden / 1494 visninger
Sjamanen, prinsessen og premissene
av
Vidar Mæland Bakke
14 dager siden / 1451 visninger
Når pressen svikter
av
Vårt Land
28 dager siden / 1441 visninger
Menn uten make
av
Vårt Land
22 dager siden / 1187 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere