Verdidebatt

Fellessangen blir neglisjert

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Oddvar Søvik skriver i Vårt Land den 26. januar en interessant artikkel kalt «Klagesang om lovsang».

Jeg har for flere år siden skrevet til ­enkelte organisasjoner om samme sak. Det har bekymret meg å legge merke til at fellessangen har blitt neglisjert og over­døvet av sterk musikk og i tillegg sterk sang gjennom mikrofoner. Det er sant som ­Søvik skriver: «Når jeg verken kan høre min egen stemme eller sidemannens, har det liten hensikt å synge med.» Opplevelsen av felles glede i sangen forsvinner. I stedet for å åpne meg, har jeg beskyttet meg mot lyd – åtaket – ja, ønsket å holde meg for ørene. Men jeg vil jo egentlig være positiv i utgangspunktet.

Sangvalget har også forundret meg. Jeg er snar til å lære nye sanger, så jeg har ikke noe imot det. Men la gammelt og nytt gå hånd i hånd og utfylle hverandre. Da tar en hensyn til at flere generasjoner kan trives sammen. Vi eldre er en generasjon som kan utrolig mange salmer og sanger med et rikt bibelsk innhold. De vakreste er ofte blitt til gjennom smertelige opplevelser og er sjelesorg på sitt beste.

De nye generasjonene må ikke gå glipp av denne sangskatten! Det har vært min bønn i mange år. Salmeskatten har vært slitesterk i århundrer sier Søvik. Ja, der fins det trøst og takkesanger for alle situasjoner.

Et kraftig bevis på kjærligheten til ­salmene, opplevde vi under «Salmeboka minutt for minutt» i Vår Frue Kirke i Trondheim vist på NRK, der hele salmeboka ble sunget fra perm til perm av kor og solister. Et engasjement uten sidestykke! Dette er noe å videreføre i våre bedehus og for­samlinger, og våre radioandakter. Noen ganger lurer jeg på om andaktsholderne kan for få salmer, etter som de ikke finner noe annet enn på engelsk.

Jeg kunne ha kommentert alle seks punktene i Oddvar Søviks innlegg, for jeg er hjertens enig i alt sammen, og jeg kunne ha kommet med egne opplevelser. Men jeg oppfordrer alle som leder ­møter og forsamlinger, spiller eller sitter ved ­mikse­bord for lyd, til å lese Søviks a­rtikkel en gang til. Både han og jeg ønsker at det skal være godt å lovsynge Herren for alle ­generasjoner.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt