Lederartikkel Vårt Land

Fleksibel skolestart

Vi har tidligere kvotert ­kvinner inn i enkelte ­utdanningsløp. Nå er tiden inne for å gi de umodne guttene sær­behandlingen de trenger.

Publisert: 5. feb 2019

Stoltenberg-utvalget som har utredet kjønnsforskjeller i skoleprestasjoner, leverte i går sin innstilling til kunnskaps- og integrerings­minister Jan Tore Sanner.

Et av tiltakene, foreslått av Camilla Stoltenberg selv og et mindretall i utvalget, er fleksibel skolestart. Disse skriver i en kronikk på NRK Ytring at dette kan redusere forskjeller mellom gutter og jenter og bør derfor prøves.

Les også: Skolene må bli flinkere til å løfte fram gutter, mener ekspertutvalg

De peker blant annet på at skolestart ved seksårs-alder praktiseres strengt i Norge, uten hensyn til de store forskjellene mellom barn som er født i samme kalenderår. Mange barn, særlig gutter, opplever å ikke mestre opp mot krav og forventninger. Utvalget viser til at ulikheten i ferdigheter til gutter og jenter er betydelige når de går ut av grunnskolen. Jentene får bedre karakterer enn guttene i alle fag unntatt kroppsøving. Det er også flere gutter som ikke fullfører videregående skole.

For en del gutter er dette gapet tettet igjen når de kommer til 20-årene. Men vi vet at for en del vil opp­levelsen av å ikke mestre henge igjen hele livet. En gruppe menn sliter med dette hele livet. Vi ­kjenner alle fenomenet «sinte, unge menn». For en del av disse vil ­kanskje ­utsatt skole­gang gi en bedre start, slik at de slipper å ­starte skole­gangen sammen med ­jenter som er langt ­modnere og skole­flinke enn dem selv.

Vi har tidligere kvotert kvinner inn i enkelte ­utdanningsløp. Nå er tiden inne for å gi de umodne guttene særbehandlingen de trenger. Det er ikke bare viktig for hver enkelt gutt. Det er også viktig for samfunnet at færrest mulig kjenner seg forbigått, oversett og mindreverdig.

Mulighetene for en fleksibel skolestart vil også være aktuelt for en del jenter. Særlig de som er født helt på slutten av året eller de som er født for tidlig. Mange av disse sliter også med å matche forventninger i den første delen av skoleløpet.

Les også: Ap vil gi foreldrekurs til alle barnefamilier

Vi håper at kunnskapsminister Jan Tore Sanner gir dette interessante forslaget en sjanse. Dersom vi får færre elever i norske skoler som opplever dårlig mestring vil det bety mye for både den enkelte elev, men også for den totale trivselen i skolen for alle.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Pride har nådd sin peak
av
Tonje Gjevjon
26 dager siden / 8366 visninger
Vi som ikkje forstår Pride
av
Emil André Erstad
27 dager siden / 6320 visninger
10 grunner for ikke å delta i Pride-parader
av
Øivind Benestad
rundt 1 måned siden / 5234 visninger
Sangens elv stopper opp
av
Harald Bjørkøy
21 dager siden / 3367 visninger
Isolerte menigheter
av
Vårt Land
16 dager siden / 2646 visninger
Det er normalt å bli eldre
av
Magne Nylenna
24 dager siden / 2165 visninger
Sant og usant fra Lomheim
av
Merete Thomassen
12 dager siden / 1985 visninger
Oase og snever kritikk
av
Vårt Land
10 dager siden / 1739 visninger
En verdig død for alle
av
Marie Aakre
14 dager siden / 1714 visninger
Den tunge arven
av
Ingrid Nyhus
10 dager siden / 1570 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere