Olav Jetlund

1

Mat og moral

Publisert: 1. feb 2019

På kommentarplass gir Arne Borge oss innsyn i hvilke feil vi late, dumme og feige gjør til daglig (Vårt Land, 22. januar). Vi spiser kjøtt. For oss er det angivelig viktigere å spise godt enn å gjøre godt.

Det er mulig dette er ironisk eller spøke­fullt ment. Men jeg mistenker at forfatteren har sett lyset og ønsker å opplyse og moralisere over andre innen matveien.

Jeg kan se mange helsemessige fordeler med et fornuftig kosthold, og jeg støtter gjerne kampanjer for sunnere liv ut ifra helsemessige grunner. Men jeg er ikke villig til å karakterisere en type kosthold som mer moralsk riktig enn et annet.

En veldig viktig og avgjørende verdi i vårt demokrati er vår frihet til å velge hvordan vi vil leve, for eksempel hva vi skal spise. Det er en fare for at hvis Borge og hans likesinnede får for mye innflytelse, vil denne friheten bli innskrenket. Når man har forstått alt det som de andre ikke har forstått, eller rettere ikke vil forstå (nemlig at det er synd å spise mye kjøtt) kan veien være kort til å ønske å bestemme over de andre. Retorikken er velkjent fra min studietid da AKP-ml – i sin historiske forståelse – gikk inn for væpnet revolusjon. Fordi de visste best.

Når det gjelder å redde kloden kan den samme envishet lett gjøre seg gjeldende. Man glemmer alle andre faktorer av historisk, økonomisk, geografisk og kulturell art og kommer med sin løsning som er absolutt. Man har sett lyset.

Hvis ovennevnte skriv hadde vært et engangstilfelle, kunne man bare oversett det. Men Vårt Land har gjort seg til talsavis for slike synspunkter flere ganger, og det gis rikelig spalteplass til ensidige fanatikere i kampen for å bevare kloden. Avisens redaksjon forfekter i en del miljøspørsmål en smålig og nærsynt moralisme. Dette er med på å gjøre avisen til en dårligere avis. Det er trist for oss som ønsker kvalitet i den kristne dagspresse.

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Pride har nådd sin peak
av
Tonje Gjevjon
20 dager siden / 8199 visninger
Vi som ikkje forstår Pride
av
Emil André Erstad
21 dager siden / 6176 visninger
Sangens elv stopper opp
av
Harald Bjørkøy
15 dager siden / 3324 visninger
Isolerte menigheter
av
Vårt Land
10 dager siden / 2568 visninger
Det er normalt å bli eldre
av
Magne Nylenna
18 dager siden / 2125 visninger
Sant og usant fra Lomheim
av
Merete Thomassen
6 dager siden / 1791 visninger
KRIK og samlivsteologien
av
Aksel Johan Lund
rundt 1 måned siden / 1744 visninger
En verdig død for alle
av
Marie Aakre
8 dager siden / 1658 visninger
Oase og snever kritikk
av
Vårt Land
4 dager siden / 1595 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere