Verdidebatt

Mat og moral

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

På kommentarplass gir Arne Borge oss innsyn i hvilke feil vi late, dumme og feige gjør til daglig (Vårt Land, 22. januar). Vi spiser kjøtt. For oss er det angivelig viktigere å spise godt enn å gjøre godt.

Det er mulig dette er ironisk eller spøke­fullt ment. Men jeg mistenker at forfatteren har sett lyset og ønsker å opplyse og moralisere over andre innen matveien.

Jeg kan se mange helsemessige fordeler med et fornuftig kosthold, og jeg støtter gjerne kampanjer for sunnere liv ut ifra helsemessige grunner. Men jeg er ikke villig til å karakterisere en type kosthold som mer moralsk riktig enn et annet.

En veldig viktig og avgjørende verdi i vårt demokrati er vår frihet til å velge hvordan vi vil leve, for eksempel hva vi skal spise. Det er en fare for at hvis Borge og hans likesinnede får for mye innflytelse, vil denne friheten bli innskrenket. Når man har forstått alt det som de andre ikke har forstått, eller rettere ikke vil forstå (nemlig at det er synd å spise mye kjøtt) kan veien være kort til å ønske å bestemme over de andre. Retorikken er velkjent fra min studietid da AKP-ml – i sin historiske forståelse – gikk inn for væpnet revolusjon. Fordi de visste best.

Når det gjelder å redde kloden kan den samme envishet lett gjøre seg gjeldende. Man glemmer alle andre faktorer av historisk, økonomisk, geografisk og kulturell art og kommer med sin løsning som er absolutt. Man har sett lyset.

Hvis ovennevnte skriv hadde vært et engangstilfelle, kunne man bare oversett det. Men Vårt Land har gjort seg til talsavis for slike synspunkter flere ganger, og det gis rikelig spalteplass til ensidige fanatikere i kampen for å bevare kloden. Avisens redaksjon forfekter i en del miljøspørsmål en smålig og nærsynt moralisme. Dette er med på å gjøre avisen til en dårligere avis. Det er trist for oss som ønsker kvalitet i den kristne dagspresse.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt