Verdidebatt

Kristen arroganse

Det kan virke som om noen tror at det kun er abortmotstandere som er opptatt av etikk - og også at de har den overlegent "beste" etikken.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

KRISTEN ARROGANSE 

Selvbestemt abort er et av de, for ikke å si det mest debatterte etiske tema, de siste 50 år. I den debatten er det et forhold som stadig gjentar seg, motstanderne av selvbestemt abort fremstiller seg selv som de som er opptatt av etikk, mens meningsmotstanderne ikke er opptatt av etikk. At noen har vært igjennom den debatten noen ganger, og ikke har behov for reprise, later til å være en fremmed tanke.

Lege Fred Andersen (MD Phd) er i denne sammenheng intet unntak, han beskylder (VL 29.01) overlege Torbjørn Moe Eggebø vedved St.Olav Hospital  for manglende etisk refleksjon. Eggebø viser nemlig til at ved St. Olav har man gjort undersøkelser som viser at 66 prosent av kvinnene som søker tvillingabort har fått utført eggdonasjon i utlandet. Ved disse klinikkene skal det være vanlig å implantere flere befruktede egg, slik at i hvert fall ett av dem skal overleve prosedyren. I noen tilfeller utvikler mer enn ett av disse befruktede eggene seg til levedyktige fostre. Eggebø sier videre at om eggdonasjon for disse foreldrene ble legalisert i Norge, ville de praktiske prosedyrene hos oss ikke vært slik som i utlandet. Da ville behovet for tvillingaborter i Norge kunne reduseres.

Men skriver Andersen: Begrunnelsen for hvorfor praksisen i Norge vil være annerledes på dette feltet enn i utlandet, kom ikke frem i intervjuet.

Men om Andersen hadde vært oppdatert - eller søkt på internett - for å sjekke praksisen ved St.Olav, så ville han funnet en artikkel i Aftenposten fra 21.oktober 2011: "Ved St. Olavs Hospital i Trondheim går man nye veier for å redusere tallet på tvillingfødsler. Her setter man kun inn ett befruktet egg, men fryser samtidig ned egg for senere bruk, dersom første forsøk mislykkes. Stadig flere IVF-avdelinger benytter samme ordning. Å fryse ned og tine opp betyr ekstra arbeid og utgifter. Dette må sykehuset betale av egen kasse. Så langt har myndighetene ikke gått med på å endre takstsystemet slik at sykehuset får dekket utgiftene. — Vi går snart konkurs på ordningen, men prøver å holde fast ved den så lenge det lar seg gjøre, sier seksjonsoverlege Vidar von Düring ved seksjon for barnløshet, (IVF). - Ordningen med ett ferskt og ett frosset egg gir like bra resultater som ved bruk av to egg på én gang. Samtidig reduseres risikoen for tvillingfødsler betraktelig, påpeker han."

Men Andersen hevder altså at man ved St.Olav ikke reflekterer over etiske problemstillinger.

Samtidig foretar han det han kaller en logiske analyse. Men med feil faktagrunnlag er denne uten interesse. Her bør kanskje Andersen reflektere over sin egen debattpraksis, for her dreier det seg om fakta man finner på internett på noen sekunder. Og forklaringen på hvorfor det er forskjellig praksis i Norge og utland, finner man i setningen "sykehuset betaler av egen kasse". I utlandet er ikke det tilfelle, der er det foreldrenes kasse, tid og mulighet som avgjør.

Odd E. Rambøl

Tøyen

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt