Leder

Ropstad og Pride

Fri ønsker å oppheve sexkjøpsloven. De ønsker å tillate surrogati. De arbeider for en ekteskapslov som åpner for polygami.

Det finnes mange gode grunner til å delta i en Pride-parade. Det kan være en markering av at man ønsker et liberalt samfunn som aksepterer mangfold, der LHBT-personer kan leve uten frykt for å bli diskriminert eller stigmatisert. Eller man ønsker å vise solidaritet med dem som blir angrepet, utsatt for vold, fengselsstraff eller drap på grunn av sin seksuelle orientering.

Du må til muslimske og kristne miljøer som er dominert av førstegenerasjons innvandrere for å finne en relativt utbredt avvisning av homofiles grunnleggende rettigheter. Synspunktene skyldes først og fremst at man ikke ser sammenhengen mellom den friheten og tryggheten man selv opplever i Norge og den liberale kulturen landet vårt er preget av. Slike holdninger må motarbeides med argumenter og kunnskap.

Men det finnes også gode grunner til ikke å delta i Pride. Den viktigste er kanskje at arrangøren i Norge – organisasjonen Fri – og noen paroler – tar til orde for samfunnsendringer som man ikke er enig i. Fri ønsker å oppheve sexkjøpsloven. De ønsker å tillate surrogati. De arbeider for en ekteskapslov som åpner for polygami. Vårt Land har mange ganger på lederplass tatt avstand fra disse synspunktene. Vi mener det vil skade både samfunnet og enkeltpersoner om Fri får gjennom denne agendaen.

Fri ser på Pride som en arena for å «utfordre normer og endre holdninger til det positive for alle som bryter med normer for kjønn og seksualitet». Hvis det er Fris eget program som definerer hva dette betyr, er det forståelig at noen vegrer seg for å delta. I andre markeringer er det helt vanlig å holde seg unna hvis man mener arrangøren står for ekstreme synspunkter, selv om saken i seg selv er akseptabel.

Stavanger Aftenblad kaller «maset om at Ropstad burde delta under Pride» for «trangsynt». Vi har ikke behov for å bruke slike ord om noens utgangspunkt. Det kan være mange årsaker til at man vektlegger forskjellige sider ved en sak.

Men vi har stor forståelse for at en politiker som arbeider for ordninger som sikrer stabilitet og trofasthet i parforhold, vil vegre seg for å delta i et opptog der mange feirer en helt annen livsstil. Såpass konsistent må man ha lov til å være, selv om man sitter i regjering.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder