Verdidebatt

Etikk, kristendom og realpolitikk

Dette handler om hva kristendommens verdigrunnlag egentlig er, og om det alltid bør forenes i politikk og lov.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

KrF har et klart verdiforankret ønske om en lov som bedre enn dagens sikrer livsrett for ufødt liv. Partiet har samtidig måtte tåle hva deres verdier utsettes for, i møte med realpolitikkens hårde realiteter. For eksempel at dagens lov for de aller fleste oppleves å være god nok. God nok både til å sikre vernet om ufødt liv, og til å verne om liv og helse til den som føder. Kristendommens etiske grunnlag anvendt på dagens lov, synes dessuten for mange å kunne forvare begge de foran nevnte menneskeverd-forankrede standpunkt.

Hva er i så fall problemet?

Problemet kan ha noe med realpolitikk å gjøre. Det oppstår fordi fremtredende politikere kanskje har et noe urealistisk ønske om å forene all sin realpolitiske tenkning med alle sine verdier, gjerne hentet fra vår kristne kulturarv. En foreningstanke som sjelden lar seg realisere i en og samme (retts)-politiske diskusjon. I stedet for en diskusjon om etikk og verdier, får man en polemisk real-politisk diskusjon der argumentasjonen dynges ned med beskyldninger og motbeskyldninger. Beskyldninger om løftebrudd, mørkemannstenkning og om svik mot den ene halvdel av befolkningen.

Kanskje en påminnelse om realpolitikkens spilleregler da kunne være på sin plass? En påminnelse om å prøve å skille mellom sitt etiske, religiøse, og realpolitiske ståsted, i møte med velgerne?

For når alt kommer til alt, og det gjør det jo ofte, er kanskje alle politikere like gode i det spillet? Krf politikere er med andre ord trolig verken mer verdibaserte eller mindre realpolitisk enn politikere fra andre partier?

Politikk er det muliges kunst sa Bismarck for over 150 år siden. Denne realpolitikers utsagn gjelder nok også i dag. Fordi det sier noe om hvordan politikkens tillitsvalgte stadig veksler mellom partiets verdibaserte standpunkt, og standpunkt inntatt på bakgrunn av de hårde maktsøkende realpolitiske realiteter.

Gode resultat oppnås i realpolitikken gjennom kompromisser, ofte i form av å innta en pragmatisk holdning til saken det gjelder. Realpolitikk bør av den grunn ikke nødvendigvis svekke et partis ideologiske utgangspunkt.  .

For velgerne er det viktigst å kunne forstå når politikeren er tro mot verdiene i programmet, og når han er tro mot den realpolitikken han står midt oppe i.

Det kan nemlig fortone seg litt umusikalsk for mange, når politikeren for eksempel forsøker å forene kristendommens verdigrunnlag og rettferdighetsforståelse, med de realpolitiske standpunkt han samtidig inntar. De fleste politikere opptrer nok umusikalsk i så måte. Og Krf sine er kanskje ikke blant dem som føler problemet minst i disse dager?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt