Verdidebatt

Ikke la gledene overskygge faktum

I Granavoldplattformen er det vedtatt mye bra politikk. Men gledene må ikke overskygge elefanten i rommet, nemlig de fortsatt skyhøye offentlige utgiftene. De røres ikke, dessverre.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Den borgerlige flertallsregjeringen er endelig et faktum. Etter tøffe forhandlinger på Gran i Hadeland, kom alle partiene ”seirende” ut av forhandlingene med hver sine seire. Det er mye positivt å ta fra den nye plattformen. Blant annet kan regjeringen liste opp med en god næringsvennlig politikk hvor eiendomsskatten og formueskatten på arbeidende kapital reduseres. Forsvarsbudsjettet om 2 % av BNP ligger fortsatt fast etter våre NATO-forpliktelser, og skal fortsatt styrkes i de kommende år. Samtidig ligger rusreformen fra Jeløyaplattformen fast, med blant annet heroinassistert behandling som et viktig punkt.

Dessverre klarer ikke regjeringen å tenke to ting samtidig. Der de pøser ut penger til ulike formål, øker de offentlige utgiftene i takt. Barnetrygden er godt et eksempel på nettopp det. KrF kranglet seg gjennom forhandlingene ved å øke stønaden med 7200 kroner for foreldre med barn fra 0-6 år. Tanken til KrF er god. Alle barnefamilier liker å få litt ekstra av skattebetalernes penger. Dette må uansett ikke ramme Norges økonomi på sikt, hvor en svært oljedopet økonomi sikrer en nødvendig del av budsjettet for å opprettholde en viss form for budsjettbalanse.

I årene som kommer, vil skiftenede regjeringer ta tøffe valg for å opprettholde velferdsstatens bærekraft. Da kan en stille seg spørsmål om det er smart for dagens flertallsregjering å konkurrere om å bruke mest mulig av skattebetalernes penger på ulike formål.

Velferdsstatens bærekraft må sees i sammenheng med de demografiske endingene landet står ovenfor. Vi har en eldrebølge som snart inntreffer, samtidig som befolkningsveksten øker. Regjeringens vedtak om å øke den "alminnelige aldersgrensen for staten til 72 år" er et positivt tiltak og en god start for en etterlengtet omstilling i offentlig sektor. Men en positiv ting, kan ikke overskygge at utgiftene til eldrebølgen, kommer til å gjøre et grovt innhogg i kommende budsjetter. Hvis målet ikke er å privatisere tjenesten, burde en smart pengepolitikk med vett for skattebetalernes penger ivaretas på en klok og fornuftig måte.

Kuttene må komme, og det snart. Ikke bare må barnetrygden, kontantstøtten og sykelønnsordningen fjernes og endres, i takt med skatte og avgiftslettelser til folket. Dagens regjering burde også kutte ut pengefesten snarest, og begynne og forvalte skattebetalerne penger riktig, etter regjeringspartienes egne ideologiske forstand samt sunne fornuft. Skattebetalernes penger skal til en hver tid brukes med ydmykhet og varsomhet.

Ole Jakob Warlo

Formann Oslo Vest FpU

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt