Leder

Seier for barn og unge

Vi håper at regjeringen vurderer å utvide barnetrygden til barn over 6 år.

Torsdag ettermiddag ble det klart at KrF hadde fått gjennomslag for flere endringer i barne-, ungdoms- og familiepolitikken. Disse seieren har KrF all grunn til å være stolte av.

En av de viktigste sakene er løft i barnetrygden. Den økes med 600 kroner i måneden i løpet av de kommende to statsbudsjettene. Økningen for de minste kommer altså på toppen av den generelle økningen i inneværende statsbudsjett og vil gi familier med små barn 7.200 kroner ekstra i året, løpet av 2021.

Les også: KrF Ropstad snakker ut – om seire, makt og tap

En svært viktig seier i dette sakskomplekset er at barnetrygden skal holdes utenfor beregning av sosialhjelp i hver kommune. Det betyr at økningen vil komme de aller fattigste familiene til gode i samtlige norske kommuner. Dermed blir økning i barnetrygden et viktig tiltak rettet mot barnefattigdom, slik det også var tenkt.

Vi håper imidlertid at regjeringen vurderer å utvide barnetrygden til barn over 6 år. Alle som har hatt barn gjennom oppveksten vet at det nettopp er i tenårene de største utgiftene ofte kommer. Det er også her de største sosiale forskjellene slår tungt inn, og fattigdom merkes aller tydeligst for barn og ungdom selv. Derfor håper vi det kommer en utvidelse i løpet av stortingsperioden.

Et viktig løft som derimot er rettet mot større barn og ungdom er et fritidskort til alle mellom 6 og 17 år. Dette kan brukes til å dekke deltageravgift på ulike fritidsaktiviteter. Dette vil gi barn og ungdom mulighet til å delta i aktiviteter uansett familiens økonomi. Da kan det bidra til å bygge ned utenforskap og øke integrering.

I regjeringsplattformen er det også lagt opp til en evaluering av fraværsgrensen. Dette er viktig for ungdommer som av ulike grunner sliter i skolen. Selv om grensen har ført til mindre fravær for flertallet, håper vi evalueringen er et signal om at regjeringen tar på alvor at grensen kan gjøre at enkelte grupper kan falle utenfor. Vi håper regjeringspartiene tar dette temaet på alvor.

Les også: Skrape reaksjoner på KrFs vetorett på eggdonasjon

Alt dette er gode tiltak mot fattigdom og utenforskap. Derfor er det viktig at det ikke føres en generell politikk som øker forskjellen mellom de fattige og rike familier i samfunnet, slik at disse tiltakene blir spist opp. Dersom det ikke skjer, vil tiltakene kunne utgjør en stor forskjell.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder