Leder

Seier uten verdi

Hva er mer problematisk med fri abort av ett tvillingfoster enn med fri abort av to – som fortsatt er tillatt?

KrFs gjennomslag i regjeringsforhandlingene om abort var minimalt. De fikk ja til nemndbehandling av tvillingaborter som uansett må nemndbehandles fordi de stort sett utføres etter uke 12. En symbolsk seier, ikke så mye mer.

I lys av dette faktum er det nedslående å være vitne til den uverdige retorikken om saken. «Dette er en sørgelig dag for Norge», sa Ap-leder Jonas Gahr Støre. Hadia Tajik fulgte opp fredag morgen ved å si at kvinner nå «blir fratatt muligheten til å bestemme selv over sin kropp og sin situasjon».

Selv gjorde Kjell Ingolf Ropstad den tabben å si at «klarer du å bære fram ett barn, bør du klare å bære fram to». Etterpå tok han selvkritikk for ordvalget, men skaden er langt på vei uopprettelig: For mange kvinner var dette en demonstrasjon av at Ropstad ikke forstår hva saken handler om.

Hele diskusjonen bærer preg av den ulykksalige måten saken er kommet opp på: som et ledd i et taktisk maktspill initiert av en statsminister som ville redde prosjektet sitt og en parti-nestleder som ville i regjering.

LES OGSÅ: Derfor stemte røde KrF-ere ja til Solberg-regjering

Det er en tragedie for samtalen om abort at et så sensitivt og alvorlig spørsmål er blitt brukt på denne måten. Nå har de blå i KrF nok en gang fått bekreftet at venstresiden ikke ser på fostre som noe annet enn «en del av kvinnens kropp», omtrent som de «visste» på forhånd. Svært mange andre har fått bekreftet at KrF ikke har den ringeste forståelse for kvinners situasjon. Muligheten for en god dialog om et vanskelig spørsmål er ødelagt for flere år framover.

Dobbelt trist blir dette når vi spør oss om KrFs symbolske seier faktisk har symbolsk verdi. Et viktig prinsipielt spørsmål er nemlig: Hva er mer problematisk med fri abort av ett tvillingfoster enn med fri abort av to – som fortsatt er tillatt? Er det ikke snarere slik at tvillingabort viser et av dilemmaene ved fri abort ved å indikere at noen tar valget av bekvemmelighetsårsaker – et tema som er tabu i abortdebatten? Selvsagt er det slik.

Det temaet er ikke mindre tabu nå. Derfor har KrF etter vår mening gjort menneskeverdet en bjørnetjeneste.

LES OGSÅ: Flere trekker seg og melder seg ut av KrF

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder