Verdidebatt

Bokmelding - en sluttkommentar

Eriksen har fortsatt kun ett altoverskyggende synspunkt å melde i tilknytning til en bredt anlagt bok: Hans eget kirkesamfunn, Den Evangelisk Lutherske Frikirke, er ikke viet et eget kapittel.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Per Eriksen er alt annet enn fornøyd med mitt forsøk på å presisere kirkekunnskapens sikte. Misnøyen underbygges av hyppig invektivbruk («useriøs», «fordummende», «patetisk» etc.). Frikirkepastoren mener å ha full oversikt over et – etter hans oppfatning – nesten pinlig enkelt fagfelt. Jeg tillater meg å tvile på dette, sett i lys av blant annet følgende momenter:

1. Eriksen har fortsatt kun ett altoverskyggende synspunkt å melde i tilknytning til en bredt anlagt bok: Hans eget kirkesamfunn, Den Evangelisk Lutherske Frikirke, er ikke viet et eget kapittel. Selv om begrunnelsen for dette valget har blitt repetert, går det hus forbi. Dersom Eriksen ønsker å bli tatt på alvor som bokanmelder, bør han utvide perspektivet en smule.

2. Når flere lutherske kirkesamfunn omtales i et (NB!) samlekapittel, betyr det ikke at de betraktes som identiske. Men til tross for forskjeller, finnes det også tydelige fellestrekk her: Tilslutning til en luthersk bekjennelse, en identitet med «lavkirkelig» preg, samt et brudd med Den norske kirke. Dette er mer enn tilstrekkelig til å behandle disse kirkene samlet.

3. Eriksen synes videre å mene at vi har x antall lutherske kirketyper. Det er ikke korrekt. Til tross for en rekke interne variasjoner – og at den indrelutherske splittelsen har skutt fart i det siste, spesielt på hjemlig plan, dreier det seg her om en felles «type» eller «kirkefamilie».

4. Hvis vi skal kunne forholde oss til påståtte feil, må disse dokumenteres med henvisning til offisielle kirkelige uttalelser eller empirisk materiale. Ved sist korsvei henviste Eriksen til hva «mange» innenfor Frikirken «mener». Nå supplerer han med egne akademiske meritter. Jeg må gjenta at vi trenger noe langt mer håndgripelig dersom eventuelle feil skal bli korrigert.

5. Innenfor kirkekunnskapen har fakta og empiri stor betydning. Den eneste gangen Eriksen begir seg inn på slikt, går det galt. Frikirken er ikke det tredje største kirkesamfunnet utenfor Den norske kirke. En rask visitt på ssb.no ville ha vist at de ortodokse menighetene – som her til lands regnes som en enhet – hadde 25.843 medlemmer i 2018, mot Frikirkens 19.215.

6. Jeg ikke bare «tåler», men ønsker kritikk – det er slikt vi lærer av. Men kritikken bør være mer substansiell (og mindre antipati-drevet?) enn Eriksens hvis den skal være til nytte. Hos ham dreier det seg mest om variasjoner over et allerede i utgangspunktet altfor smalt tema.

For ordens skyld: Min anmodning om å begrense anmeldervirksomheten til oppbyggelses­litteratur var ikke så harselerende ment som den kan lyde. Poenget er kun at omtale av faglitteratur forutsetter faglig innsikt. Jeg utelukker ikke at Eriksen kan ha slik innsikt på andre områder. Men innenfor kirkekunnskapen er det vanskelig å se at det er tilfelle.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt