Rikke Grevstad Kopperstad

9

HVA SKAL VI MED NÅDEN?

Refleksjoner etter abortdebatten i Kirkens hus

Publisert: 16. jan 2019

Vi trenger mat fordi noe heter sult. Vi trenger drikke fordi noe heter tørst. Vi trenger varme fordi noe heter kulde. Vi trenger nåde fordi noe heter synd. 

 

I etterkant av abortdebatten i Kirkens hus for noen uker siden (se debatten på kirken.no), kontaktet jeg en feminist-teolog med følgende spørsmål: «Om en kvinne kommer til deg for å få sjelesorg, og har anger og fortvilelse over at hun har gjennomgått en abort, vil du da tenke at hun trenger nåde?» - «Nei, for abort er ikke synd!» svarte teologen.

 

Moder Theresa sa: «Om ikke abort er galt, er ingen ting galt!» Hvorfor er vi så redde for å snakke om at noe er synd? Tenker vi at det er stigmatiserende og fordømmende?

 

Selv tenker jeg tvert i mot at det å få avdekket synd i livene våre åpner muligheter til glede, tilgivelse og frihet. Smertefullt kan det være, som den gangen jeg selv gikk til sjelesorg fordi jeg strevde i rollen som leder i en spesiell sammenheng. Jeg nevnte et karaktertrekk ved meg selv og unnskyldte det som en uvane. Men i kjærlighet hjalp han meg, den kloke personen jeg samtalte med, til å se at det handlet om en synd jeg trengte å bekjenne. Det var en lettelse, for da visste jeg faktisk hva jeg skulle gjøre med den, hvor jeg skulle gå med den ... til korset! Det ble starten på en forvandling.

 

På et sykehus vil en feildiagnose frata pasienten riktig medisin og behandling. Om vi som kirke ikke tør å bruke ordet synd, fratar vi mennesker nåden. Er ikke det åndelig omsorgssvikt? Jeg har deltatt på flere kvinnekonferanser der også deltakere som har tatt abort, på en kjærlig og klok måte har fått invitasjon til å komme fram til forbønn. De har fått lov til å bekjenne synd og ta imot nåde, blitt fri fra skam og skyld og blitt oppreist. De har fått legedom for sjelen, fordi Jesus Kristus er spesialist på slikt. Det er evangeliet i praksis. 

 

Om en av disse kvinnene ble møtt av en sjelesørger som klappet henne på skulderen og bortforklarte hennes samvittighetsnag, ville kvinnen gått glipp av den dyrebare nåden.

 

I 2017 ble det i Den norske kirke snakket høyt og varmt om nåden, i lys av Luther og reformasjonen.   Da den samme kirke i november inviterte til debatt om selve abort-debatten, var det oppsiktsvekkende liten bredde i debattpanelet.  -Og hvor ble det av ord om synd og nåde? Vi var i Kirkens hus..... Kristne med et konservativt syn på abort ble latterliggjort og plassert i en kategori med andre «gufs fra fortiden». De var ikke representert i debatten. 

 

Da enkelte deltakere i panelet erklærte et rungende ja til fri abort, som en del av kvinners seksuelle frihet, slo det meg at de nettopp fratar kvinner den dyrebare nåden. I en misforstått omsorg for kvinner i en vanskelig situasjon, som uønsket svangerskap er, peker kirken i feil retning om vi ikke tør å kalle en spade for en spade. 

 

Jesus Kristus, kirkens grunnlegger og Herre, var ikke redd for å bruke ordet synd. Han gjorde det uten fordømmelse, med en grensesprengende kjærlighet og nåde, og med forvandlingens mulighet. Kirkemøtet i 2019 har «Forvandling» som tema.  Det har jeg forventninger til. Forvandling skjer innenfra og ovenfra, med omvendelse fra synd og med nåden som utgangspunkt og viktigste premiss.


Rikke Grevstad Kopperstad

Fosnavåg, januar 2019

Medlem av Kirkemøtet

5 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Kristen kamelsluking
av
Espen Ottosen
20 dager siden / 3318 visninger
For kort for Jesus?
av
Øyvind Hadland
26 dager siden / 2429 visninger
En prest og en gave
av
Anita Reitan
15 dager siden / 2391 visninger
Om Gud vil
av
Vårt Land
28 dager siden / 2357 visninger
Fem om dagen: en sunn tro
av
Berit Hustad Nilsen
14 dager siden / 1814 visninger
Politikk og religion sauses sammen
av
Helge Simonnes
11 dager siden / 1646 visninger
Å trene motstandskraften
av
Knut Arild Hareide
27 dager siden / 1496 visninger
Jakt og offer
av
Hilde Løvdal Stephens
8 dager siden / 1393 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere