Simon Christian Osen

6

Ligg unna rusreformen, KRF! (Ikke skuff oss nå, Høyre og Venstre!)

Det finnes få ord som kan beskrive hva jeg vil føle hvis KRF ødelegger for rusreformen.. Forbanna, deprimert, skuffet. At jeg vil drikke eller røyke samme dag, i avmakt, holder jeg for svært sannsynlig. Jeg trodde KRF skulle forebygge bruk av rusmidler?

Publisert: 16. jan 2019


Bilde: Dagsavisen Rogaland 2016

Å berge menneskelivÅ  gi verdighet til folk som har blitt behandlet uverdig. Respektere at  folk kommer fra bakgrunner som gjør at de har et høyt behov for  smertelindring. Forstå at rusbruk og avhengighet bør møtes med klokhet  og hjelp. Å begripe at ikke alle ønsker å nyte øl, vin og sprit.
Erkjenne at de som ruser seg på noe annet forverres av å bli gjort til kriminelle. Akseptere at det er en større sammenheng  mellom overgrep og mangelfull barndom enn det er mellom tilgjengelighet  og avhengighet.Bilde: Nettavisen 2019

Ruspolitikk er ikke like engasjerende og “enkelt” som abortsaken.
Men vi som støtter en reform kommer til å huske dette øyeblikket hvis dere velger å sette inn alle klutene for å stoppe den.

Når  Ropstad og Bollestad herset med abortretten, så ble de parkert meget  hardt. I ruspolitikken kan det bli annerledes. Reformen har ikke like  bred støtte bak seg. Mot seg har den KRF og  FRP som dogmatisk og  straffekåt motspiller. Det er heller ikke så tydelig for mange at KRF  står for skadelig ideologi på feltet. Det gjør de.

I  skrivende stund står reformen og flere viktige skadereduserende tiltak i  fare for å bli en del av hestehandelen i politikken. Det er mye råtne  emosjonelle posisjoner man kan spille på -  mens man går i mot fagfolk og brukere. Særlig når man er viktig garantist for Erna Solbergs regjering.


Både  Venstre og Høyre har lovet mye til brukere og fagfolk på feltet, og de  vil heller ikke være uten skyld hvis forhandlingene nå fører til at  reformen blir utsatt.

Hvordan forstå KRF på en ålreit måte - skiller de seg egentlig så negativt ut?

Det  er ikke spesiell nytt eller sjokkerende at små partier kan få enorm  betydning når spørsmål er på vippen. At de kan forhindre politikk som de  er sterkt imot, uavhengig av om den har sterk støtte i andre partier  eller i de strømmene som partiene baserer sine meninger på.

Hva  slags parti, og under hvilken ideologi man gjør motstand under, får  betydning for hvordan jeg og andre ser "engasjementet". Industri vs  miljøbevegelsen er en ekte konflikt med gode argumenter på begge sider.  Her er det mye forskning å være uenig om, og mange hensyn som skal  balanseres. De tiltakene KRF ønsker å sabotere har bred støtte.

Bilde: Nettavisen 2007

Går sterkt i mot fagfolk og brukere

La  det være sagt: De tiltakene som KRF motsetter seg, motsetter de seg av  KRF-ideologiske grunner. Medikamentfri behandling og rusfrihet er det  som er mest attraktivt for dem. Men isteden for å fokusere på dette som  egne løsninger, så ønsker de i tillegg å sabotere det andre ønsker seg.  Dessverre blir det ikke en argumentasjon for sine egne positive  løsninger, men en bremsekamp mot nødvendige tiltak som de ikke liker  smaken på. Vi skal ikke glemme at både rene sprøyter og sprøyterom er blitt sett på som “legalisering” av KRF.  De utsagnene har jommen ikke eldet spesielt bra. I 2019 burde det være  grunnlag for å kjeppjages ut av ruspolitikken. Man bør ihvertfall kalle  det ekstrem ideologi. Dessverre overlever motstanden til KRF mot  skadereduksjon, selv om partiet er på vei ut kanten og har vært det  lenge. 

Klar melding
Meldingen  er klar: KRF, legg fra dere ambisjonene om å ødelegge reformen. Ligg  unna medikamentell behandling - den redder og forbedrer liv for de som  ikke kan eller ønsker å bli rusfrie i en fei på Evangeliesenteret med  gitarspill og bibler. De finnes de også! Respekter dem.


Høyre og Venstre: dere må sikre at nær alt som er foreslått går gjennom.
Dette  handler om å redde menneskeliv, og gi ny status og verdighet til noen  av de aller mest forhatte i Norge. Reformen legger grunnlaget for et  litt bedre og mer tolerant samfunn.

Ikke ta fra meg min tro.

Ta heller troen ut av ruspolitikken.


Simon Chr Osen - styremedlem i Skyggeutvalget

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere