Lederartikkel Vårt Land

Utålelig situasjon

Vi trenger å minne hverandre om at det er mennesker vi snakker om når vi snakker om flyktningstrømmer

Publisert: 16. jan 2019

De seneste dagene har ferieparadiset Lesvos i Hellas fått mye oppmerksomhet i norske medier. Det skyldes ikke sol, strender og kulturhistorie, men at øya har blitt et uverdig oppholdssted for flyktninger på vei til Europa.

Verst er det i flyktningleiren Moria, som er dimensjonert for 2.000 personer. Nå er det 5.000 der. Flyktningkrisen i Hellas vokser og i fjor kom 56.000 flyktninger til landet.

Les også: «Hent flyktningar til Norge frå Lesvos».

EU har allerede lovet mye støtte til Hellas, for å sikre at fungerende mottaksapparat. Men greske styresmakter har foreløpig ikke lyktes med å etablere et apparat som fungerer. Norge er også bidragsyter gjennom EØS-midler, slik utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) har påpekt tidligere.

Helsearbeiderne Hanne Heszlein-Lossius og Marthe Valle jobbet nylig som frivillige på Lesvos. Deres vitnesbyrd fra reisen ble publisert på NRK og har skapt mye oppmerksomhet. Scenene hun beskriver er som tatt ut av helvetes forgård: sykdom, kulde, stank av avføring: «Vi har så mange historier og vitnesbyrd at det er vanskelig å vite hvordan vi skal bære de på best mulig måte».

I flyktningdebatten påpeker ofte de mer restriktive at følelsene ikke må vinne over fornuften. Bildene av flyktningenes nød kan være hjerteskjærende nok, men om vi blir for opptatt av å hjelpe dem «her», risikerer vi å motivere enda flere ut på en håpløs vei mot Europa. Slik går denne logikken.

Og det er heller ikke slik at ønsket om en strengere innvandringspolitikk gjør deg til en ond person. Det kan ligge gode, etisk funderte argumenter bak. Alle bør forenes i ønsket om realistiske løsninger.

Les også: 5.000 menneske stua saman bak piggtråd og gjerde

Likevel er rapporter som den Valle og Heszlein-Lossius svært verdifulle i diskusjonen. Vi trenger å minne hverandre om at det er mennesker vi snakker om når vi snakker om flyktningstrømmer, -bølger eller andre språklige bilder som kan ta det faktum av syne.

Det er åpenbart at det europeiske samarbeidet ikke fungerer for en verdig flyktningpolitikk for øyeblikket. Norge må jobbe hardere for at Europa skal finne felles løsninger.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Sjelesørgeren Alf Gjøsund
av
Vebjørn Selbekk
23 dager siden / 5246 visninger
Religiøs fyllefest på Visjon Norge
av
Levi Fragell
rundt 1 måned siden / 2979 visninger
Hva KRIK er og skal være
av
Bjørnulf Tveit Benestad
25 dager siden / 2374 visninger
Om Atle Sommerfeldts oppgjør med Alv Magnus
av
Andreas Nordli
rundt 1 måned siden / 2237 visninger
Snevert om synd
av
Torunn Båtvik
rundt 1 måned siden / 2147 visninger
Støre-saken: Blodtåke i NRK
av
Vårt Land
21 dager siden / 1801 visninger
KRIK ved et veiskille
av
Øivind Benestad
26 dager siden / 1778 visninger
KRIKs spagat
av
Vårt Land
23 dager siden / 1756 visninger
En løsning som inkluderer
av
Berit Hustad Nilsen
19 dager siden / 1683 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere