Lederartikkel Vårt Land

Utålelig situasjon

Vi trenger å minne hverandre om at det er mennesker vi snakker om når vi snakker om flyktningstrømmer

Publisert: 16. jan 2019

De seneste dagene har ferieparadiset Lesvos i Hellas fått mye oppmerksomhet i norske medier. Det skyldes ikke sol, strender og kulturhistorie, men at øya har blitt et uverdig oppholdssted for flyktninger på vei til Europa.

Verst er det i flyktningleiren Moria, som er dimensjonert for 2.000 personer. Nå er det 5.000 der. Flyktningkrisen i Hellas vokser og i fjor kom 56.000 flyktninger til landet.

Les også: «Hent flyktningar til Norge frå Lesvos».

EU har allerede lovet mye støtte til Hellas, for å sikre at fungerende mottaksapparat. Men greske styresmakter har foreløpig ikke lyktes med å etablere et apparat som fungerer. Norge er også bidragsyter gjennom EØS-midler, slik utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) har påpekt tidligere.

Helsearbeiderne Hanne Heszlein-Lossius og Marthe Valle jobbet nylig som frivillige på Lesvos. Deres vitnesbyrd fra reisen ble publisert på NRK og har skapt mye oppmerksomhet. Scenene hun beskriver er som tatt ut av helvetes forgård: sykdom, kulde, stank av avføring: «Vi har så mange historier og vitnesbyrd at det er vanskelig å vite hvordan vi skal bære de på best mulig måte».

I flyktningdebatten påpeker ofte de mer restriktive at følelsene ikke må vinne over fornuften. Bildene av flyktningenes nød kan være hjerteskjærende nok, men om vi blir for opptatt av å hjelpe dem «her», risikerer vi å motivere enda flere ut på en håpløs vei mot Europa. Slik går denne logikken.

Og det er heller ikke slik at ønsket om en strengere innvandringspolitikk gjør deg til en ond person. Det kan ligge gode, etisk funderte argumenter bak. Alle bør forenes i ønsket om realistiske løsninger.

Les også: 5.000 menneske stua saman bak piggtråd og gjerde

Likevel er rapporter som den Valle og Heszlein-Lossius svært verdifulle i diskusjonen. Vi trenger å minne hverandre om at det er mennesker vi snakker om når vi snakker om flyktningstrømmer, -bølger eller andre språklige bilder som kan ta det faktum av syne.

Det er åpenbart at det europeiske samarbeidet ikke fungerer for en verdig flyktningpolitikk for øyeblikket. Norge må jobbe hardere for at Europa skal finne felles løsninger.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Pride har nådd sin peak
av
Tonje Gjevjon
26 dager siden / 8366 visninger
Vi som ikkje forstår Pride
av
Emil André Erstad
27 dager siden / 6320 visninger
10 grunner for ikke å delta i Pride-parader
av
Øivind Benestad
rundt 1 måned siden / 5234 visninger
Sangens elv stopper opp
av
Harald Bjørkøy
21 dager siden / 3367 visninger
Isolerte menigheter
av
Vårt Land
16 dager siden / 2646 visninger
Det er normalt å bli eldre
av
Magne Nylenna
24 dager siden / 2165 visninger
Sant og usant fra Lomheim
av
Merete Thomassen
12 dager siden / 1985 visninger
Oase og snever kritikk
av
Vårt Land
10 dager siden / 1739 visninger
En verdig død for alle
av
Marie Aakre
14 dager siden / 1714 visninger
Den tunge arven
av
Ingrid Nyhus
10 dager siden / 1570 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere