Lederartikkel Vårt Land

Utålelig situasjon

Vi trenger å minne hverandre om at det er mennesker vi snakker om når vi snakker om flyktningstrømmer

Publisert: 16. jan 2019

De seneste dagene har ferieparadiset Lesvos i Hellas fått mye oppmerksomhet i norske medier. Det skyldes ikke sol, strender og kulturhistorie, men at øya har blitt et uverdig oppholdssted for flyktninger på vei til Europa.

Verst er det i flyktningleiren Moria, som er dimensjonert for 2.000 personer. Nå er det 5.000 der. Flyktningkrisen i Hellas vokser og i fjor kom 56.000 flyktninger til landet.

Les også: «Hent flyktningar til Norge frå Lesvos».

EU har allerede lovet mye støtte til Hellas, for å sikre at fungerende mottaksapparat. Men greske styresmakter har foreløpig ikke lyktes med å etablere et apparat som fungerer. Norge er også bidragsyter gjennom EØS-midler, slik utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) har påpekt tidligere.

Helsearbeiderne Hanne Heszlein-Lossius og Marthe Valle jobbet nylig som frivillige på Lesvos. Deres vitnesbyrd fra reisen ble publisert på NRK og har skapt mye oppmerksomhet. Scenene hun beskriver er som tatt ut av helvetes forgård: sykdom, kulde, stank av avføring: «Vi har så mange historier og vitnesbyrd at det er vanskelig å vite hvordan vi skal bære de på best mulig måte».

I flyktningdebatten påpeker ofte de mer restriktive at følelsene ikke må vinne over fornuften. Bildene av flyktningenes nød kan være hjerteskjærende nok, men om vi blir for opptatt av å hjelpe dem «her», risikerer vi å motivere enda flere ut på en håpløs vei mot Europa. Slik går denne logikken.

Og det er heller ikke slik at ønsket om en strengere innvandringspolitikk gjør deg til en ond person. Det kan ligge gode, etisk funderte argumenter bak. Alle bør forenes i ønsket om realistiske løsninger.

Les også: 5.000 menneske stua saman bak piggtråd og gjerde

Likevel er rapporter som den Valle og Heszlein-Lossius svært verdifulle i diskusjonen. Vi trenger å minne hverandre om at det er mennesker vi snakker om når vi snakker om flyktningstrømmer, -bølger eller andre språklige bilder som kan ta det faktum av syne.

Det er åpenbart at det europeiske samarbeidet ikke fungerer for en verdig flyktningpolitikk for øyeblikket. Norge må jobbe hardere for at Europa skal finne felles løsninger.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
9 dager siden / 2969 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
rundt 1 måned siden / 1706 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
7 dager siden / 1597 visninger
Hjemlengsel
av
Joanna Bjerga
7 dager siden / 1184 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
12 dager siden / 1066 visninger
Visjon Norge og kritikk
av
Pål Georg Nyhagen
17 dager siden / 645 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere